其實酒店住咁靚咁貴,會唔會有時覺得哂左?留喺酒店既時間又唔長,通常出街周圍去多

228 回覆
268 Like 48 Dislike
覺得最緊要乾淨
上面好多謬誤

Hostel都可以好靚好乾淨
同係咪hotel無必然關係
你去旅行 ,香港屋企空左咪仲嘥?
不如唔好去旅行好過
唔洗好靚
起碼正常就得
商務果D就夠
當然體驗都係種玩法
但當你唔係兩袖清風
有老婆仔女 層樓未供完
就算你一個人去旅行 都唔會敢玩
所以唔完全係錢既問題

依家露營都絕對唔係窮撚玩意
你要一個翻工既人 放假仲辛苦過翻工
咁佢份工本身都一定相對輕鬆
佢先有呢個mood
一出門口嗰下已經有晒旅行氣氛。
其實講到尾,有錢嘅人或者中產仍然係住靚酒店,係啲窮人或者冇錢嘅後生仔女,由文青風轉咗做豪華風
平時訓d 普通酒店, 儲埋儲埋住一晚高級既溫泉酒店
日本計如果係東京呢類大城市 我會住大約400-500/晚
有間房 有張床 舒服 乾淨同靜 夠位開行李就得大城市通常無咁早返酒店 所以揀返中價位就算

但當去到市郊或者溫泉 那滑雪區之類當然要揀溫泉旅館通常呢d地方夜晚無咩做 都係留係酒店浸下溫泉食下個度晚飯比貴d都無所謂

同埋日本人自己去呢d地方都係去嘆,無理由我外國人去要挨

你話住hostel 就係要體驗唔同既野
一樣諗法
不過點都好, 自己住得舒服就ok
但就算日本d cheap cheap酒店都好高質了
好似有啲推龍床盤嘅感覺.
睇吓同邊個㗎啫,自己咪訓膠囊,同女咪平酒店,同sp咪貴少少酒店
同女神呢
白日夢梗係喺屋企發
其實你覺得未得,又要質疑人地選擇做乜。
舒服啲已經好夠啦
得個單人床位最啱你
都試過住特色房
閣樓雙人床
有個大浴缸係房中間
講真 瞓覺真係旅行最緊要嘅時間 去住一間靚嘅酒店 個日幾攰都好 沖個靚涼 喺軟林林嘅床瞓個靚覺 第二日落去食個早餐度開波

相反,你住垃圾 返到去可能又熱又污糟 你個人都已經唔想留喺間房 跟住張床又唔舒服 你自己瞓得唔好 第二日仲有咩心機去玩

為咗慳果少少錢 成個旅途嘥晒 值得咩?
其實訓垃圾地方,如HOSTEL,可以訓練到自己喺任何時候都保持到警戒,EVEN係訓教,刷牙,ALL屎,食野!!!
睇佢貴在邊
如果係貴在個景嘅,我都唔覺得太浪費嘅,例如對住瑞士朱古力山嘅酒店,對住東京鐵塔嘅酒店。因為平時鐘意睇景多,咁都覺得可接受嘅。
住過d聽到隔離房用平時講嘢音量嘅房佢地已經唔係大聲講野或大叫
巴打係咪英文好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞