唔生小朋友嘅你哋有冇諗過老咗會點

351 回覆
52 Like 838 Dislike
唔好諗自己老左會點
淨係而家生左
無晒私人時間,放工就係教功課陪小朋友玩,無充足睡眠、仲要洗好多錢
九成活動都要變成親子活動/同港媽social,無咩時間可以進修有自己興趣,hea下打下機都唔係好榜樣,小朋友有咩問題仲會比8婆親戚朋友評頭品足
最少要咁樣捱20年,就係為左老左有人養你
真係想要咁既生活嗎?唔煲鐘意小朋友真係唔好生,生左小朋友既生活同責任遠遠比想像令人窒息
首先你自問生左識唔識教,如果唔識教好大機會多個負累而唔係孝子,你既晚年會俾唔生更加坎坷
另外你要考慮如果要栽培一個細路成長打算用幾多錢o係佢身上,天生天養?定俾佢好多培訓,呢筆錢留俾自己退休會唔會更加多選擇
你對生命既睇法,到你老年如果有長期病痛或者長期需要人照顧,會唔會考慮吊命到天收你,定自己早d走,因為長期要人照顧你其實你係拖累左人
生咗就唔會老?
plan定70歲自殺咪得囉
真係好怕孤獨既去收幾個契或者領養/做中途之家啦
養兒防老正垃圾
早啲死撚左佢囉
反正老左行唔郁又屌唔到
驚驚驚 驚閪咩
咁你假設自己買唔買到樓先
買到咪逆按揭 加退休金 生果金 應該90歲前都仲ok
無咪又儲錢 加埋退休金 應該儲到500萬
買3-4厘回報 加上生果金 慢慢用囉
其實唔生仔 正常80歲之前應該會夠錢用
80歲後 你又無生仔 仲要晚年做咩 為生存而生存
on99 , 比心機搵多d $$, 老左請個工人仲平過你生仔
有無錢同有無仔女兩者無關係
呢啲咪當年諗住唔生仔而家就係咁既下場
老既時候趁自己郁到去遠既國家死就算
因為瑞士安樂死唔平…
係老人院見唔少無仔女既老人家 入左去5~10年都無人探佢地, 人人自己同自己講野on99咁孤獨終老

生小朋友唔一定保証有人會探你, 不過唔生就可以保証一定無人會探自己決定
前提有d資產,然後對d姐姐講邊個照顧我得最好
死咗就俾邊個
好似要有病先死到,唔係有錢就有得死
想像下樓主開post之前以為自己好多人會認同正評嘅樣
好簡單
後生儲多d錢,最好有自住樓/公屋

老左,因為有自住/公屋,唔擔心住既問題,錢多就請姐姐照顧,錢少就自己搞掂
如果仲行得走得,就環遊世界,一年去幾次旅行,長線果隻,跟團最好,起碼叫有人睇住

如果無自住/公屋,老左最先諗係解決住既問題,淨係呢一點都搞死人,所以點都好,一定要有自住/公屋

如果只有自住/公屋,無咩錢,咁樣就只可以日日落公園同d阿伯捉棋,同d大媽跳下舞,去屯門公園睇娜娜跳舞

講真,到時父母唔係度,上一輩親戚走晒,最老係你果陣,如果無下一代,真係只有自己,如果有兄弟姊妹,最親應該係佢地,但兄弟姊妹都有可能走先過你,到時真係無人無物,兄弟姊妹既下一代又唔會成日來睇你,好話唔好聽,一年都唔會見到,有同無都無分別

如果頂唔到孤獨終老,後生時點都最少生一個,你諗下,就算只生一個,你起碼會多兩個至親,一個係老婆,一個是仔或女,老左好難講唔會有病痛,如果到時有咩事,起碼有兩個至親睇住,食飯都唔會一個人食咁孤單,比你食鮑魚都無味,真係寧願幾個人食咸魚青菜仲溫馨
mpf仲有20萬都算叻仔喇
無得諗
老人院年年加價,又咩雜費,附加費等等
即使有成千萬,可能幾年就消完,到時仲未死得,點鳩算?
同埋老左,諗野無咁清醒,老人院話點就點,好快消完筆錢咋
你廢就留翻自己廢算啦,仲想生多一件受害者出嚟,你唔止廢仲好賤
通常咁玩係玩年金
仲養兒防老?
咩年代呀
有小朋友大咗都未必理你啦
幾多阿伯阿婆俾人掉去老人院
俾舊錢有人睇住
過年都未必接佢出黎見
唔想住都唔得
再衰啲可能佢躺平要你臨老執紙皮養佢
唔死都冇得抖
生日就唔好講埋d 9野搏屌啦
btw生日快樂祝你諗野成熟d
樓主on9唔係扮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞