唔生小朋友嘅你哋有冇諗過老咗會點

351 回覆
52 Like 838 Dislike
分分鐘紙皮錢都謀埋佢
唔生細路咪儲錢計劃退休囉
如果你有咁嘅心態真係唔好生
生小朋友唔係為左自己晚年有人照顧
小朋友最終都會大,有自己生活有自己家庭
唔係要黎照顧你。

你自己應該為自己晚年做好準備

再者你生左 佢都唔一定肯照顧你
前排睇到個電視節目講劏房,好多都係老人家一個人住捱貴租。再諗起路邊執垃圾執紙皮同埋瞓天橋底嘅人都好大機會係無兒無女嘅老人

樓主咁既智商真係咪生仔 佢地要執紙皮同埋瞓天橋底唔係因為冇生仔,係因為收入低冇儲蓄。佢地冇資源教育下一代,所以大機率佢地下一代都只會同佢地一樣窮,變成跨代貧窮。

雖然Maybe 有機會下一代識諗令佢地有機會脫貧既,但同時有機會變成MK 仔女15 16 又生一個要你養到時你雪上加霜 博唔博就睇你自己啦
攞支.38 忍唔到自己搞掂啦
一粒子彈結束痛苦
今日70歲以上既老人,九成都有仔有女,包括你所講既執垃圾訓天橋底老人
躺平
你可以保證生仔女啲仔女會養你百年歸老唔會虐待你甚至買定兩個大雪櫃將你肢解放入去雪然後話畀全世界知你失咗蹤佢好擔心?
為三十年後先會發生既野而焦慮
睇睇心理醫生啦
唔生都窮咁你都幾廢
將養小朋友嘅錢投資落自己度
提升自己嘅價值,令自己活得更好,唔會令自己後悔
前兩日先見到個post
個樓主呃鳩自己老豆話做定期
點知拎黎炒股輸左老豆幾十萬
你條仆街講到底咪又係純粹唸自己老左會點就生,一件獨處都唔得既廢物,唔好中二啦生左等於就會有人理9你?你只係個仔既負累渣廢柴
無錢既生小朋友洗晒d 錢,到時連劏房都租唔起添
生左小朋友一樣可以去瞓街,
介紹你去柯士甸站A出口行人隧道霸定位先,夏天冷氣免費供應。
Do姐都冇仔女 一樣生活精彩
想聽下你講生仔嘅好處
無論有冇生,自己晚年過成點都係自己負責
有「仔女照顧自己晚年生活」諗法即係想責任外判
有冇諗過唔關事
你窮既話生唔生結果都係一樣
唔好諗咩生小朋友就會改變你既現在
你窮 生完小朋友等於多個人捱
你係害緊你個小朋友
搵個地方係可以安樂死嘅
一嚟唔想死前咁辛苦 二嚟唔想浪費下一代嘅資源
你生左就唔會住呢啲?

唔生慳返筆咪唔洗咁慘囉
冇諗到咁遠,我淨係知自己唔係有錢人一定唔會生仔害下一代,起跑線太重要
我一早諗好左
每日都玩盡佢 去到咁上下就肯定有病痛 唔好醫 由佢病鳩死
寧願晒錢去醫不如留返d錢比家人

人生最緊要及時行樂 死果陣無悔就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞