唔生小朋友嘅你哋有冇諗過老咗會點

351 回覆
52 Like 838 Dislike
你有幾可見到窮嘅華人家庭有你講嗰種家庭關係
做到嘅人通常都有啲經濟能力+有文化
自細感情培養得好
而唔係仔女長大之後無端端好似TVB愛回家嗰啲人咁愛錫家人
17萬大學學位 無HON (6年積蓄)
2萬未完成HD 2年積蓄
6萬DIP (3年積蓄)
7萬去過三次日本 3次台灣費用
一個仙都無用過屋企人錢
全部自己賺自己儲
人工由4000 打到萬4一個月
仲要比老母家用
家陣失緊業半年
其實連登仔可以40左右就用
努力向呢個目標進發
一早plan左啦
60退休,d錢應該夠鬆手洗1x年
退休開始keep住運動保持身體活動力
之後享受人生到75左右,如果身體開始活動力下降就諗辦法舒服走
例如黑市買安樂死藥,有絕症仲好可以去瑞士安樂死
無錯 退休後 用晒錢就係時候啦
趁仲行得走得送家一堆人落去

走既時候路上無咁悶
不至於好開心,只係比同老人院差唔多價錢,有比較多私人空間,同埋希望唔好係天台比人剝光豬沖涼咁。
其實唔怪得佢,佢想都死左有人幫佢擔膰買水,係好正常嘅中國式思維,但佢可以換個角度睇,既然自己都死左,咁有無人同佢善後佢都唔會知,咁又何必咁執著一定要有繼後人,只不過佢會覺得成世人流流長一支弓,係好孤獨呢!
你幻想一下,唔一定係事實,但有機會

你用今日去睇1千萬好似好多,但到你真係老左果一日,可能就好少,仲記唔記得亞視百萬富翁,當年百萬係買到好多野,full pay樓都得(當兩房一廳正常size果隻),當年物價仲好低

假設你今年30,35年後退休,到時可能食餐飯都成200,M記分分鍾150up一個餐

係咁既情況下,老人院收費會係點?
仲有就係,因為我地呢一代都嬌生慣養,無咩人肯汁屎汁尿,體力勞動少少都無咩人做,如果老人院請本地人,你估開咩價
你以為你有仔女 就一定會養老?
就算生左 你老左一樣有機會挨貴租 住劏房
淪落到咁 就係唔識計劃人生啦
無儲錢俾自己退休
對得住自己 問心無愧
死左個陣邊個審判你 你都可以理直氣壯👍🏻
冇仔送終
係得呢個方法有保証
拿拿聲買樓,退休時供完做逆按歇
得閒去老人院行個圈先講
依家啲老人院得張床都好貴
仲有冷氣費陪診費尿片費乜費心費
洗曬都未瓜人地踢你走
就算我真係會去到咁慘

就等於justify到我要去累埋自己後代
窮撚生一個,你都無錢養,生出嚟都唔會有錢養你嫁喎,收返埋啲養兒防老思想啦
係咁擔心自己搵多啲慳下仲實際
生:後悔至少40年
唔生:後悔最多20年
你一生左仔女就=你會預要冇哂自己的人生,興趣+資源,就算份工惡頂都要做,無$開飯執屎都要做去養家,老婆好就還好,如果係老虎乸又唔做野旨意你+惡頂外家仲慘,你預你條命已經唔屬於你,最慘榨乾榨淨老左比妻兒妻女冷待刻薄仲慘,到閂三餐無著,仙都唔仙
所以舊思想咩成家立室,傳宗接代真係玩9個男既
養兒防老? 你農村黎既定係坐時光機黎
想30歲死
我都係45歲左右拎晒所有錢 再借爆去旅遊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞