唔生小朋友嘅你哋有冇諗過老咗會點

351 回覆
52 Like 838 Dislike
用自己果套養,放假捉佢去踢下波都無咩所謂,但要搞港式教育,明知無用都要上N班同濕鳩興趣班,仲有個個月去迪士尼,呢d真係完全頂唔順
希望到我有需要時已經好完善
去寺院出家
唔好將我諗做係你
比在係我碌到呢個po都會負評
呢個po係順便比我媽睇
以上所有人講嘅嘢我以前都同我媽講過
佢只會話:針唔拮到肉唔知痛 老咗你就知慘
又養兒防老 當買保險?

咪撚on9啦
我就決定咗唔要後代
對小朋友嘅耐性僅限於做義工嗰幾粒鐘
最壞情況係連另一半都識唔到, 要自己一個孤獨終老, 孤獨死
連寵物都唔想養, 驚養死佢

不過個人本身唔怕悶, 有自己興趣
平時自己行街、買嘢、睇戲、食飯、睇醫生都得
至於基本生存技能都有嘅, 至少識煮飯、識返工唔靠屋企囉
大約係咁
講到生仔可以解決到你講果D問題咁
等緊佢大量投入服務上一代大部分都係為自己養老先生仔 正仆街
靠保險養囉
供定份儲蓄保 強姦金就係為左老有所依

香港政府做實事幫港人諗埋後路
留名
所以都一種利益計算
啲父母好心咪撚再一日到黑講自己幾偉大
形象包裝
你越咁諗啲仔女大左越唔理你
人係識計數 你為仔女付出幾好
呢個世代生既 最少都要最好既教育
已經唔講咩首期 令佢地童年開心同時為將來
物極必反呀老友
領養
樓主完美解釋左咩叫廢柴
如果你有呢個諗法我建議你唔好生小朋友
生咗小朋友表示我老咗關佢哋咩事
佢哋會有自己生活,可能有事業有伴侶有仔女甚至有孫添啦而家咁嘅發展,大家隨時唔係同一個城市住唔係同一個timezone真係唔好諗住要人陪先生,寧願你領養隻龜/鸚鵡
老咗留少少錢自殺
唔好煩到人就得

利申 半隻腳入咗棺材
你有錢咪得囉
成千萬幾年消完 師兄會唔會誇左啲
樓上已經無數個回覆講咗
唔係擔唔擔心老咗會點點點
而係生仔根本唔係solution

仔女有佢哋自己想做嘅事,有佢哋想過嘅生活
冇責任要為你提供最舒適嘅晚年
更現實嘅係,你自己都冇乜能力為自己帶嚟好嘅生活
你下一代好可能只會同你成為彼此嘅額外負擔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞