唔生小朋友嘅你哋有冇諗過老咗會點

351 回覆
52 Like 838 Dislike
大把有錢女人退休都無嫁,退休金夠佢食二,三世
人地trump 7x歲行得走得
點解一定要人照顧?
如果做得好真係全世界都湧去做 大把人到老捱病痛又死唔去
你不如希望聽日你就60歲,咁你就可以lur盡政府所有老人福利
同埋假設你生左幾個仔女,你老左腦退化好多野唔記得,同行屍差唔多
而家開始囉
窮撚生仔
所以要趁而家開始講下呢個諗法,睇下邊個有興趣咁。
想養兒防老
冇聽過燕詩
仲要生完唔識養,天生天養
大個咗唔變街童都偷笑啦
講到好似生完仔會發達咁
大把人生完仔都係住劏房執紙皮
你唔係以為街邊d阿伯阿婆全部無仔女丫
你咁係要預左無人照顧終老架啦
好彩就無病無痛不過日日自己係屋企悶到發霉
唔好彩周身病痛無人關心慘過死
不過咁講,比你生左佢又一定照顧你咩
與其要做個廢老黐住啲仔女,搞到佢旅行都唔敢去得耐
不如老咗靜靜地收皮咪算數
老咗快啲死 唔好害人啦
On9樓主標準養兒防老心態
根本需要擔心老咗會瞓街嘅人
而家都係一個廢物
做咩d人係咁屌樓主
樓主只不過係見大部分人老左都有仔女/伴侶照顧,但foresee到自己唔會有仔女/伴侶唔知老左可以點算姐

又冇話一定要養兒防老....

我覺得如果驚年老冇人照顧嘅話就真係要預先plan定,考慮退休計劃、資產管理、點樣同兄弟姐妹/親戚保持關係(再唔掂都可以搵佢地幫手)甚至身後事
我估你驚都係因為對於孤獨老人嘅生活冇咩了解姐,反而兒孫滿堂嘅老人案例就大把
但其實宜家市面上都開始多d單身退休計劃,證明越黎越多樓主呢d例子

之前都係連登見過人推介套漫畫叫「一個人去死」,我覺得睇下攞入面提過嘅問題作為起點黎思考都唔錯,有d問題你越早foresee到就越易解決

我自己都foresee到自己遲早都係孤獨老人,都開始考慮呢d野

希望呢d資訊幫到你令你冇咁焦慮
等食環執屍
啲窮撚思想無辦法改
講到尾都係投資
押晒落自己個仔度
唔撚養你就仆晒街
戇撚鳩
買定兩包炭放係屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞