發現老公立左遺囑

381 回覆
142 Like 1360 Dislike
識食一定食佢老豆,有錢收仲要輩份up
多謝你
我諗都係 我係西女人
樓豬比條link黎啦
想去睇d c9 comment
呢個係我哋婚前婚後 都傾過幾次
支持宜家離婚,起碼分到身家,如果唔係個老公死咗自己會一蚊都冇
你自己咪又係計較錢 層樓係佢,又要還錢俾奶奶,真係睇唔到你付出啲咩 ?
「你自己嘅受益人係佢,就要同等佢嘅受益人係你 ? 」 不如直接講話自己貪錢啦
應該唔會打官司。
如果真係離婚,我想俾佢睇到我係咩人。我唔會拎多1蚊⋯大家計返清楚條數,借嘅錢還俾佢。我只拎返供樓個部份算。
上星期
層樓女方都有份供
均真d好
呀sor,原來係GAY
係佢屋企人面前
或者提及屋企人,我個感覺一直都係 ⋯我係外人
0分
抵啦臭西
https://www.clic.org.hk/zh/topics/probate/making_a_will/q3

舉例,如果閣下在遺囑內指明所有遺產將全歸父母或某一個慈善機構,但一毫子也不留給妻子或年幼子女,這個意願便未必可以達成。閣下的妻子及子女,可以向法庭申請就有關遺產處置上為他們加入條文。換句話說,他們有權從閣下的遺產中取得合理數額,以維持生計。這項權利受《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》第3條、第4條及第5條所規管。

驚西咩
長撚到
你自己心知啦,
你覺得你逼到佢改完,
佢可唔可以之後再重立過遺囑?
你自己唔去面對啫,
你老公無放你喺第一位
本身好認真睇,一見到你留言笑左出聲
方案一:跟佢咁立番份比自已屋企人,改埋所有保險受益人。然後同佢講你改曬啲名受益人冇佢份,之後嗌番場大交,最後離婚。

方案二:直接離婚
無信任就離婚啦,唔講就當無睇過
與其諗諗吓又咁傷心 點解唔拎出嚟傾
起碼了解吓佢諗緊咩或者大家係咪有誤會都好
反正最worst嘅離婚你都有諗過
本性難移,性格問題真係死症黎。
係呀,人會變。不過就算會變,都起碼十年八載先會有分別。
食十年八載屎,就算個人冇走佬,都一早消磨晒感情。
呢啲case根本唔會有好結局,一係就頂唔順決心離場,一係就當返工交功課咁維持表面關係。
想睇原post
btw一個男人咁樣立遺囑,未必係想防個老婆;而係想防自己死咗無幾耐個老婆都跟住死埋,咁成副身家就會落入老婆屋企人手中,自己屋企人就一蚊都攞唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞