發現老公立左遺囑

381 回覆
142 Like 1360 Dislike
圍爐取暖失敗就話離婚
我鄧你老公可憐,你係真離婚就快,放過你老公
財產老婆都有份付出,憑咩老公搶埋老婆個份去分比人
冇睇晒
睇到一半,見到你供樓,寫你老公名,已經覺得好白痴

再作過
樓主講來講去都係錢愛極有限
點解你打咁多字 都唔識問老公一句?
現實大把男人出首期供樓供大部分 老婆一定要落名 離婚就分一半 男人講唔公平 就被屌係仇女 斤斤計較
連登大把beta男出嚟護航啦 淨係focus女人係臭雞言論 咪以為連登得仇女
睇佢愛唔愛我
其實你可以同個心理治療講你唔想面對現實住,想傾下呻下先
連登就上少啲為妙
簡單直接
講到尾 覺得你係保險狗
到老公開POST 未?
又無小朋友
老公死咗,點解佢要留錢俾你
唔通你唔識一個人生活落去咩
俾佢屋企人完全正常
佢媽老咗,要養老
佢驚呀媽俾人號,留一筆俾呀哥照顧呀媽唔得既
你老幾呀
冷靜d,
第一按年紀, 佢呀媽同呀哥正常會早死d,
另外, 點解會咁立, 一係你唔值, 一係佢地兩個更加需要!
如果係前者, 而你愛佢既就盡量改變!
過一排, 關係好番d, 再拎黎傾下!
一般而言,每個人都可以自由決定如何分配遺產。即是說,每個人都可以依照自己的意願及透過遺囑而將資產留給任何人。

不過,《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》(香港法例第481章)賦予法庭權力,容許法庭下令將死者的部分遺產撥給某些家庭成員或受養人。

舉例,如果閣下在遺囑內指明所有遺產將全歸父母或某一個慈善機構,但一毫子也不留給妻子或年幼子女,這個意願便未必可以達成。閣下的妻子及子女,可以向法庭申請就有關遺產處置上為他們加入條文。換句話說,他們有權從閣下的遺產中取得合理數額,以維持生計。這項權利受《財產繼承(供養遺屬及受養人)條例》第3條、第4條及第5條所規管。

理論上,以上條例亦涵蓋未立遺囑而去世的死者,但其實際影響相對較小,因為根據有關受益人的優先次序,作為未立遺囑而去世的死者之在生配偶及子女,他們通常都可以取得部分遺產。

法律上應該冇可能唔留嘢俾你。配偶繼承係第一順位,唔愛你就離婚唔洗喺遺囑上做呢啲無用嘅小動作。但建議保險受益人都係轉返做娘家
500蚊衣櫃冇錢
我都咁諗
即刻去改返保險受益人
供樓開支單據摷返出黎去問律師意見
搞好晒再去問老公份遺囑係乜嘢情況

上連登呻都無用㗎
仲有點都要同屋企人朋友報備下
個老公一陣癲起上黎攬住你一鑊熟咪仆街
一係樓主自己有做錯事又無講
其實老老實實平安紙無老婆名又有啲過份

唔通預個老婆唔生咩
唔會,最多一半去咗外家
遺產100%無仔女
50%係妻子
25%在世父母
25% siblings

有仔女嘅話基本上唔怕去咗四大長老度
其實樓主有冇講過份野係幾時立?
一陣份野係10年前立,而家諗住拎出黎review
點知俾樓主偷睇到就即刻發作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞