BMW車主討論區 [ 4 ]

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
另外,請問係咪前碌就左邊個數,後碌就右邊?
38-40 啦
試下aux都好
請教咩係dsp?
DSP 簡單啲講就係一部hardware equalizer
幫你處理完啲音樂file 輸出返落喇叭
HK 原廠都有DSP 嘅 不過音質麻麻

正路你換咗DSP+Lossless input 應該都已經有分別
再唔得先換喇叭
不過通常啲人一般都一步到位買package
換喇叭+DSP+Lossless Player

我自己就簡單升級 本身得HIFI Version 喇叭連HK 都未到 得4隻喇叭
MMI box (當software equalizer 用)經無線WiFi Apple Car 播Apple music lossless
咁已經正過純粹行藍牙播歌
有要求嘅人會話software equalizer 係味精但低成本升級 仲可以點
請問有冇dsp推介? price range係幾多
我見有啲做汽車音響upgrade 嘅車房會揀Helix DSP
你可以Google/FB Page 了解下
但係改amp唔係要寫電腦?佢地識唔識寫埋呀
唔駛 Remap寫電腦係另一樣嘢嚟
Remap 改行車電腦係 加大馬力 峰值扭力
同改音響係兩碼子事情 唔好撈亂
比人水咗去Remap

你可以睇下呢條片了解改音響會對部車做啲咩先
https://www.youtube.com/watch?v=M3QDbyK2Zhk
我意思唔洗remap 呀
係coding,姐係換電要做coding咁

曾經有位ching話改speaker唔洗寫code
但改amp要
想問下有冇巴打知f30點reboot idrive重插咗泊車鏡就睇唔到嘢
長禁iDrive 圓形音量掣?可以試下
呢個就唔清楚
你可以搵下fb 有安裝案例嘅鋪頭問下
喺車玩音響真係算數啦
想問下咁多位大佬
2019 120IA
2017 X1 18D
大家覺得邊架好啲
各位大佬,如果而家先入手2014年嘅528i
算唔算幫人接貨?
算,應該買2022年
120i la
末代尾轆
1仔又好玩啲
唔算 平平地245隻又坐得c伏
肥仔左d
諗下428gc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞