BMW車主討論區 [ 4 ]

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
廷續番上一個POST既討論
BMW車主討論區 [ 3 ] - https://lih.kg/3142350
首先要屌一屌
屌你寶馬2022仲未有CARPLAY
講下大家最關心既寶馬維修/保養問題 歡迎大家補充資訊
幾間比較出名既馬房,因為呢幾間愈黎愈爆 更方便討論 所以加密處理(排名不分先後)

更新一下REAMP資訊 因為見唔少有玩寶馬既都會REAMP
REMAP MTA果到做緊優惠一般車型如3系5系 $5880起 個人覺得幾抵 有得上DYNO打卡都抵
而且有證書跟番比你 睇到REMAP前後分別
其他車房REMAP都有佢地好處 因為他日你換左影響性能零件 如TURBO喉 佢地都會免費幫你微調番個REMAP

比較多人問二手車唔同車款有咩通病/留意地方 咁呢到盡量集中答一答下

一般黎講一部車最重要都係引擎 波箱
寶馬大多數車款都係用ZF八速at波箱 都出名穩陣無鑊氣

引擎今代b偈 eg b48 b58評價暫時良好 無咩鑊氣
上代n偈 以3系黎講就n20耐用性比n13好
例如n13有死電油泵既問題 排氣量/改裝潛力都比較低
其他n偈都有同一個通病 行得多里數 正時鏈板有機斷裂 cam鏈會鬆 如果換左改良件問題就會根治
(注意:斷左同未斷維修價係兩回事)

柴油偈就要留意積炭 一般都無咩特別

以車系列計,穩定性:G>F>>E
一般成日聽寶馬漏油 都係因為E系最嚴重 而f 同g系廠方都改良左
f系都有漏油 例如哇老冚都係常見 但情況大大改善左 一般換番改善件就無事
G可能比較新 暫時無咩問題

咁買得歐洲車就要有心理準備膠件老化問題
例如 門柄 水箱駁口 turbo喉
以上都係有限錢 而且有改良金屬件

買左之後,建議做番次全車油品保養 包括 偈油 波箱油 尾牙油 迫力油 一般做哂都係5000$咁上下
做完部車除左爽d 亦求個心安

咁最後講番聲 買得寶馬二手車 咩年份都好 最好預多車價 2至3萬蚊 一黎有咩突發 呢筆錢夠整哂以上講既野有突 二黎你會愈渣愈想改裝
to成日爭札 5系定3系既朋友

諗清楚自己買車目的係咩
3系定位係運動型房車,以性能 操縱為主
5系定係係行政性房車,以舒適為主,性能為副
如果長期2個人坐 間中4個 又想熱血駕駛咁一定3系
如果長期4個人坐既,做個熱血型爸,/咁就5系
https://youtu.be/phldXr0-z6I
https://youtu.be/VfMcmtr3ANg
對正時鏈/鏈板有疑問既 呢2條片幾值得睇
lm
LM
有無f20 m135i用家
想換f20/22 35i 但啲價好撚cam
lm
Mini 唔知計唔計馬車
尋日揸揸下突然死火,要拖走。
好在唔係高速,否則可能已命喪黃泉
年中大把車高速死火
咩原因
揸緊r56s最近都試過落斜收慢嗰陣死火
依家希望捱到出年4月劏咗佢換ix1
整返好記得上黎share下壞左啲乜
E60 523i say 個hi
終於忍唔住再寄多次份電腦去比Femto Re-Unlock
暫時報咗要換電油泵同高壓電油泵
架車呢期喺停車場凍車幾晚離場時個1/2波chok chok地

2020 G20, 行咗大約27k
換下波箱油睇吓有冇改善同埋其實好大機會係波箱油未夠溫度 通常我都會等到佢打完飛機先至會開車
其實最主要係因為佢冬天熱提升高咗 如果你係一着車冇耐就即刻行chok咗係正常嘅 因為佢要提升個轉數去令到副引擎加快咁樣熱
F10 523i lm
依排撻車有時好似唔夠電咁,要撻兩次先著到,係咪舊電同期,要換大約幾錢到? F30
自己個車場本身閪要轉19幾層落樓,係咁1212咁妹下妹下大概warm幾耐左右最好
G30用緊18寸鈴,想換19寸 有冇好介紹? 我見adv.1做緊買三送一,計返2萬頭
有睇緊hre, vorsteiner, AG 果d, 兩萬幾,美國做
樣行先
即無話邊隻牌子好d? 真係樣行先好d
緊係樣行先
第二咪重量咩造法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞