魷魚遊戲:有無人講下點解呢齣戲會紅?

244 回覆
1134 Like 131 Dislike
覺得成套戲都好嘩眾取寵 為恐怖而恐怖
人性刻畫流於表面
睇到中間你先發現有階級制度
俾罐啤酒開司開司又要再落地底
唔講外國人金主出場啲戲同對白幾撚鳩

主辦唔啱心水就玩搬龍門整死你

可以夜晚俾你打生打死
咁主辦不如整個羅馬鬥獸場任拎武器仲好睇啦
洗鬼玩咩遊戲咩
日本仔輸演技同堆太燒腦
相反魷魚就係易入口先吸引到人
因為夠fun
其實主流當睇戲睇劇係娛樂
內容夠貼地 容易接觸 有話題性
youtuber kol等等容易取材 拍片賺view數 連帶marketing效應
轉貼 轉載 人氣滾雪球咁滾 自然會越黎越多人識

其實做人就係要have fun
唔係個個好似你咁執著依樣個樣
現實有幾多人對依D野真係有高尚要求 造詣 內涵
你真係識咩? 唔係9up幾句就當自己係專家掛
Marketing 勁
泡狗同蚑那人一樣開始抄日本唔出名漫畫當原創
日本仔套路太悶 套套玩game野都係玩主角智破 但有時作者都冇咁聰明 結果有時game會太複雜 或者破法太主角威能睇到人覺得戇鳩尷尬

魷魚其中一個位鬼佬buy既係d game好簡單易明 入面冇乜聰明人 大家都係用本能去玩
日漫所謂鬥智都係主角威能自high多
因為啲遊戲都係作者自己諗
太複雜嘅觀眾要理解已經諗餐飽
但玩複雜得黎又實要留啲漏洞俾主角
魷魚遊戲啲玩法簡單甚至觀眾自己都有玩過
集中講角色感受容易有共鳴好多
唔啱我口味 但係會紅嘅原因其實好明顯啦

韓國出品,講人性,畫面色彩搶眼,血腥但係又唔會太嘔心,多小遊戲,唔使用腦,陰謀論 等等

日本嗰啲係心思多啲 但係啲演技咁樣
睇動畫又會覺得毒
又想loop日本vs韓國
點勁法?

韓仔方面定Netflix 邊做咗咩?
咁都叫醜陋...
小學生程度...
我都唔知紅乜鳩
有料自然紅岀國際
一句講晒啦 韓風世界第一
唔單止其實好多topic都係:私家車,童年零
比較類似既劇暫時睇過最正都係Liar Game
啲音樂都一流
有冇邊套可以一戰
樓主真係好型 與眾不同
典型香港人 真係好撚肉酸
因為新一代無睇過其他經典野
d設定勁鳩
點知有堆觀眾又受
根本呢個世界係劣幣驅逐良幣,但又會有班人話你反社會
套野未播已經好紅好多人等緊睇
又想屈連登仔d咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞