魷魚遊戲:有無人講下點解呢齣戲會紅?

244 回覆
1134 Like 131 Dislike
唔係為反而反,但真係寫得幾普通下。
寫遊戲又寫得麻麻,最頭個個Game 為殺而殺,最尾個squid game原來係隻揪

啲刻畫又普普通通,寫人性又唔係特別突出

情節都係啲韓劇慘情戲,例如面具admin同警察係兄弟,懸崖對峙。

啲aesthetic 美指其實幾肉酸,粉紅色solider 、黑色面具、同「Fly me to the moon」對比,全部都幾唔係高水準
出咗戲咩?
Netflix 套劇,season 1
好多人同日本嘅漫畫/戲比較,日本人寫得細緻好多
其實好行
無咩特別
連登關於呢套野同一條問題都開過幾個post
又要再loop
鬼佬唔識亞洲文化
見到d game覺得好新奇
可能睇得多抖陰
視聽水平下降
賭博默示錄好睇好多
主要係d game,有d真係韓國人先玩過
配合返大眾審美 差唔多啦
人性醜陋果啲
因為現實民眾易眾可以玩到,越簡單既野越難
我直程唔明點解韓風會吹得起
Marketing, PR
樓主小心韓狗

我留名幫手
韓風一早滲透晒全球
有D出位少少嘅劇情就已經好易打入歐美市場

日本好多好正嘅idea
但角色造型 對白表情 節奏仲停留喺90年代
尤其係對白仲用緊漫畫式對答
離地到不堪入目
只有日本本土人同日系fans先會中意
唔係
係調轉因為易理解至全世界有人睇

一開波玩紅綠燈,全世界都識玩,簡單易明就全世界buy.
複雜就冇可能全世界。
咪就係夠簡單
畫面同造型又有特色
個個是但post一個畫面,人哋就知你睇緊魷魚遊戲

唔係好多人鍾意啲好複雜嘅games㗎
就好似玩board games都一樣
複雜嘅board games係小部份人玩
主流嘅人係會玩啲簡單,甚至唔使點用腦嘅
因為都係為社交同放鬆啫
其實開頭幾集係ok,呢d生存遊戲好易就做到緊張氣氛,同老婆係屋企煲下做popcorn片係幾好既

但睇得越後我個感覺就同你一樣,越睇越R哂頭,佢地d規矩好似成日都唔同標準咁。

特別到最尾我都唔知佢個魷魚遊戲係乜鳩野黎,根本就直接變左隻揪
發覺啲日撚好執著啲game嘅設計
大逃殺比呢套更刺激
啲幕後黑手可以隨意改規則呢下on9
又話賭幾多幾多錢邊個贏
咁樣改法賭黎做乜鳩
慢到用2倍先睇到。一集都睇唔到落去。由細到大睇日漫,呢d game類劇真心睇唔落。最重要係衣家主要市場係女人同小朋友。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞