魷魚遊戲:有無人講下點解呢齣戲會紅?

244 回覆
1134 Like 131 Dislike
21世界都過左廿年,你都仲未理解一個作品最重要係宣傳,普通作品擺夠錢一樣可以出名。(參見Mirror)
另外大家都冇人讚佢呢套野好好睇,只係佢宣傳到成為流行文化,先好多人睇佢。
唔執著啲game 不如唔好睇, 由鳩個故事有咁暴走得咁暴走

即係玩玩下中國象棋,然後您用鬥獸棋行法

然後怪您對手太執著遊戲咁呀?
劣幣驅逐良幣
有深度要食腦但節奏慢冇pr=悶
冇深度唔合理唔使用腦有pr=爽
日本個啲鬥智劇設計都停留係卡通片水平 勁既角色全威全能 人物性格又中二 啲畫面設計又大路 講真人地個目標群都係未出黎做野既細路為主 天馬行空都可以俾大人睇 但唔係咁大路既野 佢地已經睇太多
題材 諷刺社會制度 資本階級主義
笑左
Squid game 本身就有呢個名既game 相當暴力簡單排他性 完全點到題 有個game字就真係要玩game仲要公公平平咁呀
佢hit個一排
Lunch出街食飯聽到周圍都講緊呢套好睇
我睇完既感覺同樓主一樣
就聽下側邊啲人點comment
發現好多人覺得套野貼地、反映社會現實
其實呢啲人平時係咪無睇開劇
所以思想偏左既人先會睇到有共嗚。連登仔咁反左咪覺得唔好睇。
日本嗰幾套爆唔起咪證明著重game嘅設計係擺錯重點囉
觀眾唔係想睇堆中二病玩象棋啊
係睇堆玩家爾虞我詐,人性嘅扭曲。玩象棋定飛行棋根本唔係重點
藤原龍也式咆哮
因為Netflix 冇野睇
此post已完
好撚型啊 好撚成熟啊 好撚有品味啊 可摸以幫你含
連祟日嘅人
都唔係個個頂得順日劇
日本仔d演技好撚趕客
故事在好都冇用
知唔知點樣先至係細膩
淨係愛麗絲漫畫同電視劇主角死哂fd個心態轉變都差好遠
細條毛
又係呢啲傻閪post 多人睇多人鍾意咪紅囉點解點解
最好笑上面啲人話咩賭博默示錄仲好睇點點點 你老尾我睇到啲傻閪對白 即刻熄閪咗去啦
調色 ,佢成套戲嘅色好溫暖,配色你會睇到好舒服

設定上,粉紅士兵好吸引,睇到中間你會發現原來佢哋係有階級制度,唔係單純企喺度嘅守衛
唔識定義咩要有特色

但係作為一個IP
啲魷魚人無睇過套劇都認得
笨大下個月又有兩隻SHF魷魚人
證明起咗作為商品係易入腦
前幾日見Netflix 上左套好多崇日撚吹捧嘅 噬謊者

又係犯哂日劇果堆老毛病男主角又係果啲動漫白色頭 句句都係中二病尷尬對白

睇左15分鐘已經頂唔撚順

忍到30分鐘直接熄左真係睇唔到落去喎大佬
成龍全盛個陣啲戲真係好睇同世界級
戲劇
(劇 = 連續的戲)
速食簡單係真,鬼滅都係咁,設定簡單,夠
快完就得。
因為更多人唔想用腦睇劇

《我和殭屍有個約會》:收視9點

《男親女愛》:收視50點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞