魷魚遊戲:有無人講下點解呢齣戲會紅?

244 回覆
1134 Like 131 Dislike

岩曬d 唔用腦人士睇完可以同人講我睇左套鬥智劇
因為係韓國囉
每隔幾年就做一次大型獻祭
尋日又祭咗百幾人
因為夠簡單,夠粗暴
近世代人的集中力同思考力愈來愈差
所以資訊碎片化 同 速食文化 咁盛行
呢套野正正就係,唔需要理解,直接要你死就死,食正時代需求
試當真拍左
今際之國奶西都紅既,只係冇魷魚咁爆
因為人踩人 令人諗起果度都係大型魷魚遊戲現場
人地講緊social media marketing同包裝令套野大熱 內容係點冇人會理因為大家都講大家都提就一定會去睇
啲盲粉永遠用呢句嚟駁 成日講到「寫人性」就係神作咁 影視界幾多作品都係講人性 SG execute得差就係問題 唔好以為人地冇睇過「人性」題材嘅嘢啦大佬
話人美指肉酸
事實係求其cap一個畫面都知睇緊魷魚遊戲
我就覺得佢美指好signature

講到樣樣都垃圾
又唔見你香港做得出
重點係日本從來冇諗過紅出國際
不嬲主要都係內銷
係佢啲嘢好 先掉返轉頭引人去睇
同係Netflix,Alive in the bomberland 正好多
Bgm
個個以為打和,特然宣佈你哋個隊輸咗,南亞刀手出場以為玩嘢重好歡樂氣氛,真係斬死一班,仲有玩食生埃壽司,咁先好玩
就係唔一定要靚/勁先紅㗎嘛
事實佢係好多好iconic嘅畫面喎
呢啲配合埋marketing咪容易推
市場證明一切 你呢D少數可以收返埋
日本仲停留係男主威能到 只係鬥智版武俠小說 現實咁高壓既環境 智力既發揮好有限 而且啲game太複雜變左自圓其實說 無上帝視覺再聰明都無可能咁短時間思考咁多野 成日神化啲角色 未知玩咩班神人都輕輕鬆鬆咁 完全無視意外同或然率 只係拎黎俾啲發育期既男仔打飛機用 當然有市場都無問題 呢類作品都有好野

但去到世界層面 要多國人士共鳴 要同現實有好大既連繫 魷魚每個 game都反映現實社會既問題或人性 無感覺講黎都無用

但人地百幾個國家大收話因為pr就真係弱智 咁多地方宣傳費邊個俾得起 而且Netflix 固定收費再多人睇都唔會突然增加收入 同埋pr係得用係你地口中勁既日本片佢效果咪仲好 點解唔做? 會講靠pr就真係要驗腦
因為全世界都係on9 敷淺
唔似得我地咁
點解同到現實有連繫就等於大人野
大人唔可以睇天馬行空野?
我覺得2會炒車
當時啲人唔畀屌魷魚遊戲,吹到大一大我睇晒欺詐遊戲/賭博默示錄/今際咁講都唔得
Netflix 當時個榜個個地區都係魷魚第一,日本就唔係有埋訪問話類似題材日本都出左好多
點睇game of thrones
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞