第一屆避孕藥討論大會(3)

755 回覆
45 Like 7 Dislike
想問下避孕藥係咪唔可以同維他命C supplement一齊食?
如果唔係喺嚟m嘅時候食第一粒嘅話
會唔會之後食哂成個週期都冇用
有冇絲打係因為皮膚先食避孕丸而又真係好左?
空肚食嘅話正常
一定要食多少少野墊底
好左 本身額頭經常生暗瘡 食左之後皮膚好左 少生左
絲打食咗幾耐先好
開頭都唔覺有咩用 食左半年開始就好似覺得真係生少左瘡 得返啲印
停左藥之後,遲左10日先黎m,但量好少好少,而且黎m日子都長啲,而家7日仲有少少啡
以前食藥: 量多,黎4-5日,會痛
臨訓前食?
攞藥唔係都要book㗎咩
之前去開青少年保健中心配Yaz,但打極電話都唔通,book唔到
有冇人知除咗家計會邊度有平d既避孕藥配
萬寧屈氏二百幾蚊盒真係好貴
母嬰健康院最平每次1蚊
係頭幾次煩啲,第一次配要見醫生要等比較耐
同埋開頭唔會畀咁多藥你,要你食夠幾個月都冇副作用先肯一次開半年藥
捱過頭幾次就好方便,一年去兩轉夾埋兩蚊搞掂
但母嬰健康院淨係得Microgynon?
聽人講食完會水腫
食開Yaz 又唔想特別轉
係咪冇其他方法
中出,中出,中出
仲有另外兩隻,不過都係啲舊藥
想繼續食Yaz就都係家計會啦,應該一開門就打過去會易book啲
知唔知另外嗰2隻牌子係咩?

試過好多次都係一開門就打過去 打咗4,5次都唔通
有次經過開旺角親身上去就預約到 不過係2個禮拜後既期
但冇理由次次都走兩轉...
好苦惱
Marvelon同埋tri-regol
你試下用佢嗰個e服務?留低電話之後會有人打返畀你
應該難d有地方平得過家計會
不過太子有間樂善堂藥房賣緊$188盒 平過出面少少
同埋佢哋有藥劑師比你問嘢 雖然要收諮詢費 不過都解釋得幾詳細
如果你真係book唔到家計會可以試下呢間
你講個間樂善堂藥房諮詢費幾錢?洗唔洗book?
上次佢收咗我$50 除返開唔使$200盒

我上次冇book 直接walk-in
呢間藥房都幾多人 你可能打電話問下先會穩陣d
有冇人試過食yaz食左個半月都唔黎m 係咪應該唔食

同埋如果想唔食 可唔可以直接停 定要食埋淨低個d?
你本身經期幾耐嚟一次?
同埋食得啱唔啱?係咪食完24粒粉紅再食4粒白色?
初期食頭幾個月係有機會唔準
但keep住食多幾盒經期會慢慢變返做28日一個cycle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞