第一屆避孕藥討論大會(3)

755 回覆
45 Like 7 Dislike
想請教下
因為本身呢一個月要食第一日既時候就病咗
見到啲藥入面有抗生素 見話抗生素會影響藥效
想問下應該繼續照第一日keep住食
定skip到下個月先食返
第一次係食夠7日先得
想問下第一次食係咪一定要經期開始or經期後一星期
食食下突然唔食,M 會唔會亂到飛起?
睇你食左幾多粒 就到尾佢咪停幾日咪黎
同埋本來停完 黎m 再下轉黎m 我覺得點都唔會咁準時
應該係 跟說明書點都無錯
想講我喺中間食咗 食咗3日了
應唔應該繼續食
食 照食 你平時幾號黎m 當你 13號黎 你咪10號停藥
想問下 如果中左武肺 同時又食開事前避孕藥 食感冒藥怕唔怕同避孕藥撞左? 如果無 係咪食避孕藥同感冒藥隔返開幾個鐘就得? 放連假先黎中
會撞
我之前係隔4個鐘
咁我都隔4個鐘先食 有啲驚 上網睇有啲又話唔會撞 不過都照隔開食
我都聽過唔會撞
但個陣隻牙發炎個醫生話會撞
我自己穩陣啲就信佢
隻牙發炎?佢開比你嘅藥?咁可能係抗生素黎,抗生素係會撞。
https://onlinedoctor.superdrug.com/yasmin.html

Can I take painkillers when taking Yasmin?
Yes, simple painkillers like paracetamol are safe to take when on Yasmin. If you are taking other types of painkillers, you should inform your doctor.

幸福傷風素 每粒含有:
250毫克撲熱息痛 (對乙酰氨基酚)、
2毫克馬來酸氯苯那敏、
5毫克鹽酸去氧腎上腺素、
3毫克鹽酸硫胺 (維他命B1)、
30毫克無水咖啡因

我係食呢隻,有paracetamol成份,而佢話paracetamol係ok

咁都好啲
有冇人放Yasmin
如果嚟m唔準呢?
岩岩開頭食係咪會狂爆石頭瘡?
你之前食開藥都唔準 定新食
新食 你篤返上個月幾號黎 篤30日
當30日係20號咪
17號停
因為食藥多數 停完藥就三四日黎
照計數姐
咁你中間食咪 加加減減返d日子 食到同上次姨媽到既前3日
本身食緊yasmin
連續2次都漏左食藥
都係之後個日補食2粒
正常係進入7日停藥期
但我呢個case係咪應該直接開包新藥繼續食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞