第一屆避孕藥討論大會(3)

755 回覆
45 Like 7 Dislike
覺得個post好有用
同埋絲打都係圍繞健康問題討論
所以轉咗健康台
希望本身樓主唔介意
見好耐無人開就決定開希望之前開Po 嘅絲打唔好介意

——————————————————

食咗事前避孕藥都就快兩年
唔算話好多經驗 但都想召集各大絲打交流吓
又或者解答一啲常見疑問~

避孕原理:

口服避孕藥其實是兩種人造荷爾蒙的混合藥物。早期的避孕藥以黃體素 (Progesterone) 為主;較新的避孕藥則還會混合少量的雌激素 (Estrogen)。

口服避孕藥中有少量的雌激素,會誤導下視丘,減少刺激腦下垂體分泌黃體刺激素和濾泡刺激素,讓濾泡無法成熟,抑制或延遲排卵的時間,也讓子宮內膜無法肥厚,使受精卵無法著床,並減少黏液分泌,讓精子很難與卵子結合,達到避孕的目的。(內容纈取自網上)

其他功效:

1. 重整月經周期,控制嚟m日期
2.緩解嚴重的經痛、排卵疼痛、調整經期紊亂
3. 個別牌子具有利用荷爾蒙減少油脂分泌,以達致輔助治療暗瘡嘅功用~

分類:

事前避孕藥
需要每日定時服食
服食至少五日至一星期
避孕作用先見效

可以喺家計會、藥房、連鎖藥房(萬X或屈X氏)買到
價錢由50蚊到200不等

事後避孕藥 或 緊急避孕藥
需要在不安全性行為後
至少72到120小時之內服食
由於需要用到更大量荷爾蒙
達致即時避孕嘅效果
唔建議長期使用
同時注意佢並不能防止性病傳播!

可以喺家計會買到

可出現的副作用:

部分婦女會出現頭痛、噁心、頭暈、疲倦、經痛、腹痛、背痛及乳房脹痛等現象。在一般情況下,這些副作用不會持續超過廿四小時。(內容纈取自家計會網頁)

此post並不是鼓勵大家使用避孕藥
純粹為絲打們提供一個
經驗分享、資訊交流嘅平台
做任何決定前
請大家認真考究!參考專業意見!
為自己的身體負責任
推一推,希望多啲巴絲上嚟交流
女朋友食左避孕藥之後, 下面會乾左好多~
咁有好多因素影響你越驚佢越遲嚟
有冇絲食緊欣嘗Gveza? 見好似冇乜人講
上一次去家計會配的
食緊 食左大約五盒到
我都係欣嘗,之前係yasmin但家計會話冇貨,轉呢隻成份一樣
So far都冇咩副作用
嚟緊12月因為結婚同旅行想避一避M 想問有無邊個牌子好啲 之前未食過 係咪有機會會個人變腫同爆粒粒
想問下買左娜迪食完4日有少少腳痹 有無得book家計會見下醫生有啲擔心血栓
跌左粒藥,之後食左之後個粒
係咪變相會提早一日黎M?
同樣情況我都想知 仲要咁啱冇新一包喺手
好彩有多一包,食少粒驚藥效唔夠
食避孕藥其實要時間適應同無話邊隻牌子好啲,要自己試過先知邊款最啱你
開頭食預咗會腫同有機會情緒化,呢兩樣嘢可能會影響你哋旅行得開唔開心(我個人認為啦)所以請絲打你自己衡量下
見有人話只係會提早一日
但唔知個期會唔會亂左
食左娜迪大概3年
副作用係肥左,同埋近2年m黎好痛好痛,痛到企都企唔直(以前都有痛但好似冇咁誇),最近一年黎m前一星期都on and off有流啡,而家食緊中藥調理經痛問題

今日去配藥試下食欣嘗,買住幾排試下先
有冇絲打試過有啲咩副作用?
想問一下有無男性避孕藥嘅新消息啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞