Netflix《飄洋 1899》17/11上映 《闇》創作班底

348 回覆
60 Like 8 Dislike
佢哋幾個都有同一樣嘢,上船前殺咗人
重有最後兩集未睇
點解我開英文聲,但佢哋都各自講返自己語言得女主角同船長講英文
S2 好似未 confirm,而家啲人陸續睇完負皮開始出,rotten tomatoes, IMDb 評分都跌緊,有無 S2 好難講…
你講完我再check, 如果係English (original) 就好似你咁,如果揀 English (dubbed)就全部講英文(我應該揀咗呢個)
完全一樣咁濟,我頭三四集瞓著咗20次,每次幾分鐘,不斷要返轉頭睇,但返完轉頭睇就後悔,發覺劇情無推進過,我係dark fans, 身邊啲人同連登仔有時話慢有時又話認唔到人,但我一次都無瞓著過,第一季仲睇咗三次,但呢套睇到好撚慶,希望唔好有第二季
睇到第6集 覺得唔差 如果係紅van 劇情 其實收到個尾係好睇 紅van 原着都好睇架 係電影垃圾
編劇香緹耶芙里斯表示《1899》是醞釀好幾年的故事,最初靈感發想來自一張照片,一名男士站在一艘外觀老舊的船上,他身穿白色襯衫,渾身沾滿鮮血,手拿槌子,臉上露出詭異表情。香緹耶芙里斯馬上聯想到,他可能是在一艘移民船上,但船上發生什麼事?這是一個很大的問題。

他們創作劇本時,是2015、2016年左右,歐洲正在爆發難民危機、英國脫歐、右翼勢力興起,兩位編劇對於當時不穩定的局勢感到憂心,他們把這些元素都融入《1899》,香緹耶芙里斯表示:「我們想嘗試把歐洲放到一艘船上,一個有侷限的空間,四周都被海洋包圍,無法逃離,以此來做點實驗,當船上乘客都說不同語言時,他們會如何處理?當你把所有不同文化背景的人都放在這個空間,會發生什麼?當然如同《闇》一樣,這次故事核心也有個關於感知與現實的哲學主題。」

《1899》不是迷你影集,總共會有幾季?
第一季結局震撼觀眾,不少懸念謎底並沒有完全揭示答案,因為《1899》本來就不是設定為迷你影集,編劇已經規劃好三季故事,香緹耶芙里斯表示:「我們總是喜歡在開始前,先想好結局,知道劇情會發展到哪裡,最終會如何收尾。」,巴倫博歐達爾透露,他們對於《1899》第二季與第三季已經有了想法,預計會和《闇》一樣,劇情複雜程度會越來越難
可能我預咗一季一定講唔曬所有謎團,所以我都接受到今季好似唔知做過乜,其他角色有咩用等等。當然如我之前說我對個結局係有少少失望嘅,因為建立咗嘅人物性格原來除咗女主角之外其他都可能全部係虛擬的…
不過我都幾喜歡佢嗰個好似inception咁嘅idea. 希望下季可以深入啲咁講啦。
Dark 創作團隊加持,否則可能步 Archive 81 後塵開唔到 S2,我自己覺得 Archive 81 好過 1899。
81我都覺得好好睇 最尾互換時代好似dark咁
有冇人覺得套戲好似westworld
Netflix唔知點諗 明明大把嘢未講 咁就爛咗尾
片頭似
頭兩集係比較悶
我一集都要分兩次睇
之後就好睇
係幾得意
但唔知點解覺得佢哋講得好無感情
只可以話唔係主流節目收視一定低
諗起OA都係腰斬咗
係囉
明明去到緊張位又無咗
硬係覺得廣東話d對白好怪
https://screenpotatoes.com/2022/11/18/1899-explained/

可以睇下D分析,睇完覺得其實唔算差
設定上係唔差,只係個劇本鋪排問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞