Netflix《飄洋 1899》17/11上映 《闇》創作班底

348 回覆
60 Like 8 Dislike
個尾
呢下真係好無癮
其實我睇了兩集先知原來劇本身各演員都係用自己母語,因為一開始時我係用咗英文嗰個聲度去睇(因習慣唔開字幕,德文我又唔明所以選了英語)。再睇埋製作過程都幾複雜大家講大家語言真係好考功夫。
開英文聲度既話廣東話都係變英文?
全部對白都係英文,至少我完全聽到佢哋講乜。
我覺得唔會咁簡單嘅,個結局同個故仔發生嘅野好似無乜關係,無乜動機咁,期待第二季將所有野connect 哂
真,所以睇下S2點
Dark D 配樂緊張好多
同埋氣氛好D
呢套真係要信念先涯到
,依套係期望太高,至少唔係垃圾
唔只配樂,其他選曲都好正,睇 DARK 令我愛上 Agnes Obel
如果純以s1收尾嚟講dark係靚好多
一樣走左去聽佢D歌,D歌好夾套劇
S1收得好好,就係去到33年後,自然會期待桃災難發生咩事
講講下又想再睇但唔想又認過啲人樣
1899係第7集發現原來係個simulation果度完
然後下季先出番現實咁樣咪好d
同 Dark 完全無得比,1899個節奏慢撚過閪咁,睇到第二集已經聞到陣伏味,再睇到第四集都仲係推進得好慢,每集只係 unlock 多少少嘢,心諗都睇咗一半仲未入肉…成套劇好多位故弄玄虛,但睇完八集發覺好多角色對故事完全無影響,包括嗰兩個廣東話演員、基佬、假狗神父,其實無咗呢啲角色對故事都無影響,基本上四五集講完嘅故事拍足八集…

結論:失眠睇一流。
Captain Jonas
未講係模擬之前我覺得幾正反而尾幾集跌watt。
由最開頭扮靈異鬼船氣氛到中間大型陰謀實驗到最尾未來太空科幻都只係一季既事,
每幾集就推番前幾集鋪排既嘢,感覺上刻意扭橋扭得太快太急。
無咗dark個種心思細膩
仲以為個老港女是code 第一個跳海 但係太空船又見到佢
波蘭仔成身油行出來 又話去美國搵啊哥 下季仲見唔見到佢
真係睇到訓著左幾次,四日先睇得完8集
當年睇dark係可以四日煲晒3季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞