Netflix《飄洋 1899》17/11上映 《闇》創作班底

348 回覆
60 Like 8 Dislike
成班跳啲鳩舞真係精神病人咁
S2又會連番去S1某啲位好正
開頭真係麻麻
偏偏去到好睇個位就腰斬
S1要捱大半季先入戲玉,S2真係唔錯,特別最尾兩集
係台詞問題,佢哋兩個廣東話都正,尤其玲兒,睇制作特輯佢D英文甚至有少少廣東話口音。
真心好睇,但佢劇本唔多完整,應該似係邊拍邊寫,好似S1個探員屈女主,去到S2寫係黎幫佢
邊拍邊寫都算係美劇通病,所以成日好多呢啲突兀位。
所以dark會寫哂劇本先拍幾surprise
上面有人話悶,我又唔覺
緊湊得嚟懸疑感又足,好有動力令我繼續睇落去,一下就清晒8集

我本身都有睇過dark,都知呢套劇係同一班人做,但係我又唔想拎兩套嚟比
一係因為而家先出咗第一季,只係同你介紹咗故事嘅基本setting乜都未解畫,無從判斷個故事嘅scale有幾大有幾深同埋有幾完整,你而家以為對劇情冇用嘅角色記憶可能第二三季會好有用,所以而家對套劇下定論真係太早
二係因為兩套劇嘅插入角度同想講嘅嘢都唔同,當然拍攝手法都唔同,呢點我絕對鼓勵,肯試新嘢先有進步,唯一一樣in common嘅就係嗰種又sleek又冷冰冰嘅sci-fi美術風格

可能係因為我當佢新劇咁睇,乜expectation都冇,所以好有驚喜啦
選曲方面的確有taste,只不過用嘅timimg好差好有違和感
終於睇完
痴撚線結局
成季8集到底睇撚咗乜
simulation
如果第八集尾係現實
即係全季講既detail/伏線都係冇意義既
大腦既野未必係真實
dark就算單以s1計,寫既伏筆就算係季內嚟講都係有意義,季尾係將兩個年代既事同角色連結埋再帶去s2。1899就好似一刀切咁,除咗設定同世界觀之外無嘢帶落去s2咁
入黎比人劇透見到太空兩個字都估到九成

唔講背後哲學理念當科幻睇好普通
e.g. 人腦要保持活躍先可以做cryo / 保鮮做長距離星際移動
保存死人意識,等技術成熟再upload上肉體

同dark 一樣,dark 玩uni timeline
1899玩simulation
劇情純build up 人物性格,對宏觀冇影響
格局其實好細
要等埋S2.S3,我信依個團隊,但如果單S1真係失望左D
真 嗰陣時睇dark完第一季都心諗到底係度講緊乜 係二三季都劇情緊扣令佢上神臺

1899個尾收得小失望 但我諗如果有二三季應該都會將啲角色故事串連到嘅
S1一開波講時間唔係線性,然後個每個人張相係塊版到用繩連埋,應該覺得依套野一定好正好岩我睇
唔錯
https://www.netflix.com/hk-en/title/81643886?tctx=1%2C2%2C%2C%2C%2C%2C%2C%2C

睇埋個製作特輯,原來大部份場景唔係用綠幕
而係用巨大LED wall
依家新既好多都係咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞