Netflix《飄洋 1899》17/11上映 《闇》創作班底

348 回覆
60 Like 8 Dislike
估唔到Netflix唔續
你個名希望有其他平台接手套劇劇本都諗好哂但無得開拍有啲慘
唔係科幻劇唔受歡迎,係呢齣劇跟本垃圾
已cut
正常
+1
仲未計佢最尾撚觀眾
雖然第一季普普通通
但咁大個伏筆唔解就cut
對netflix好失望
HBO cut Westworld 都有影響
睇Netflix幾套都係咁
個製作團隊可唔可以爆個大結局出黎
雖然唔好睇,但都想知成件事個真相係點
始終係DARK團隊,見到腰斬都覺得有少少可惜
dark太勁
1899顯得好撚普通
什至係劣
睇到中後段已經飛住睇
原來一切都係發夢呢啲橋好撚老土
唔係發夢啦

有好多theories同concepts喺背後
不過要等第2第3季解畫
(估係West World + Inception)

而家要等佢出小說?

但第一季觀影體驗太差係事實
同其他劇比已經算好 同埋上年12月有外國漫畫家話套劇抄咗佢本作品可能都關cancel事
Westworld 已經冇得突破
唔再玩theme park已經收得皮
問心第一季個結局真係麻麻,如我之前所講基本上將所有角色本身的設定同經歷就推翻曬,因為所有野只係「數據」可以隨便修改(如果有admin right).

不過如果知道成個「故事」係三季先完,我又唔介意追落去, 問心都想睇埋個發展係點
以DARK班底作風

前面啲角色經歷一定係有伏筆同埋原因先會咁寫

DARK編劇係癲的 唔會寫啲嘢出嚟係冇存在意義

1899出事位係觀影體驗問題 未知s2 s3睇s1唔會享受到

今次就出事啦
參照返柏拉圖洞穴寓言

編劇應該想想玩角色projection + inception唔同層次

e.g. 2099角色設定投射1899角色經歷
1999角色點投射2099

好想知編劇舖咗啲咩
巴打好耐冇見
DARK 巴打
睇唔到大部分配角既身世背境/設定點樣影響到個神秘事件發展
攪到好冇癮
睇到有人話好可能係因為太少人睇晒套劇
一開始幾多人睇都冇用
無啦 以後都唔會知編劇鋪咗啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞