[紅磚]2017 DSE JS3624 職業治療討論區

268 回覆
12 Like 4 Dislike
好想入ot,但頂多得3.8

夠入啦
https://youtu.be/XKRPT32VOBE

又有tip題片🤔
相信有唔少人已經收到interview嘅email,係時候講下要點prep interview啦!

首先講下啲基本資料啦
時間:1.5 hours
語言:英文+廣東話
形式:小組

個半鐘頭interview?咁個流程會係點呢?

同學一開始會入waiting room聽個breifing,簡介下讀OT既出路同埋聽下師兄姐既sharing

之後就會轉房正式interview啦!
咁開頭自介是常識吧 有經驗就話限時一分鐘,但係其實超時唔係超好多都唔會有人stop你既
雖然話唔好背稿,但係一定要準備好!
可以講下點解想入呢科,同埋你頭咩能力讀到依科!

之後就會有啲睇你判斷嘅問題!!
例如有問過
1.如果你個best fd喺考試出貓,除咗你之外冇其他人知道,你會唔會選擇告發佢?

2.如果有個九十幾歲嘅老人家整親,佢話自己太老唔想咁辛苦做treatment,身體冇大問題就ok,作為一個OT你會繼續勸佢做治療定係尊重佢意願?

3.你有咩辦法幫助一個精神病康復但唔願意投身社會既人?

4. Virtual Reality點樣可以用係OT入面

5. 你有無識d healthcare profession同點解佢令你咁深刻?

仲有啲上面都有巴打提過可以參考番!

之後會再講下點樣可以係Interview突出自己!
訓足啲就得啦
有得in都好大機
push

把打好似係舊登開過OT post
樓主點睇呢條片?
喺YouTube search到
好想入ot希望過到interview
https://youtu.be/NKwVy8n7TyU

上年好似見到你係格黎登開post
當年dse 5655554 chem bio econ 好想簡ot
點知果陣收27/28分入唔到
而家個分係咪入到

入唔到,你呢個分in都無得in
呢家收 28/29

其實點揀人interview
見樓上有巴打weighted 262都冇interview
Best 5 30 但weighted score得257
有interview但好驚入唔到
現職亂入
現職亂入

巴打有無tips講下
成日話interview係睇我是唔適合做Ot
咁點先算適合
現職亂入

巴打有無tips講下
成日話interview係睇我係咪適合做Ot
咁點先算適合

現職亂入

巴打有無tips講下
成日話interview係睇我是唔適合做Ot
咁點先算適合

中六層面就睇你識唔識同人溝通,有冇創意啦,同埋睇你知唔睇OT做咩
放鬆啲,唔使緊張

你升year 2 ?hkcc?
當年dse 5655554 chem bio econ 好想簡ot
點知果陣收27/28分入唔到
而家個分係咪入到

入唔到,你呢個分in都無得in
呢家收 28/29

其實點揀人interview
見樓上有巴打weighted 262都冇interview
Best 5 30 但weighted score得257
有interview但好驚入唔到

好似有內部weighting 所以樓主講既weighting for 參考好啲
樓主點睇呢條片?
喺YouTube search到
好想入ot希望過到interview
https://youtu.be/NKwVy8n7TyU

上年好似見到你係格黎登開post

你year幾

廢事自爆啦
係咪變咗相認Post
係咪變咗相認Post

都唔知佢升year1定year3
大家諗住著咩in
suit?
大家諗住著咩in
suit?

上年都係全部着suit 我個個time slot
相信有唔少人已經收到interview嘅email,係時候講下要點prep interview啦!

首先講下啲基本資料啦

同學一開始會入waiting room聽個breifing,簡介下讀OT既出路同埋聽下師兄姐既sharing

咁開頭自介是常識吧 有經驗就話限時一分鐘,但係其實超時唔係超好多都唔會有人stop你既

例如有問過
1.如果你個best fd喺考試出貓,除咗你之外冇其他人知道,你會唔會選擇告發佢?

2.如果有個九十幾歲嘅老人家整親,佢話自己太老唔想咁辛苦做treatment,身體冇大問題就ok,作為一個OT你會繼續勸佢做治療定係尊重佢意願?

5. 你有無識d healthcare profession同點解佢令你咁深刻?

想問下係邊part用英文邊part用廣東話

首先講下啲基本資料啦

例如有問過

想問下係邊part用英文邊part用廣東話

個個interviewer唔同 利申全英
各位巴絲聽日加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞