[紅磚]2017 DSE JS3624 職業治療討論區

268 回覆
12 Like 4 Dislike

每年都有人無讀Bio入黎既
如果真係驚咪A2擺個穩陣d

希望入到啦
另外想問如果有interview嘅話通常會問咩?

聽人講好似好考急材 好驚

好似有條題目問點樣用Pokemon Go幫病人做治療
玩開有著數

轉數幾緊要
利申要幫格黎果個自介

真事? 巴打邊度聽翻黎

我嗰年題目

係咪會有好多case study㗎?

希望入到啦
另外想問如果有interview嘅話通常會問咩?

玩開有著數

轉數幾緊要
利申要幫格黎果個自介

真事? 巴打邊度聽翻黎

我嗰年題目

咁醫社科通常都係case study嘅

玩開有著數

轉數幾緊要
利申要幫格黎果個自介

真事? 巴打邊度聽翻黎

我嗰年題目

但係我乜都未學咁入去可以答啲咩 洗唔洗prep定好多關於OT嘅嘢

玩開有著數

轉數幾緊要
利申要幫格黎果個自介

真事? 巴打邊度聽翻黎

我嗰年題目

但係我乜都未學咁入去可以答啲咩 洗唔洗prep定好多關於OT嘅嘢

其實多數都係common sense 加基本醫療知識就答到
至於OT嘅嘢prep定等自己定d都好
445*4 Bio 5 Chem 5 Econ 5* 放a1有冇機
445*4 Bio 5 Chem 5 Econ 5* 放a1有冇機

中英4有啲勉強 中英weighting咁重

4C+2X wo
Bio econ acc
放a1搏唔搏到
5564 66phy chem
好驚入唔到
老豆係咁叫我揀東大OT
放a1搏唔搏到

好邊緣嘅分 可以分a1一戰搏下
A2要有幾穩得幾穩
放a1搏唔搏到

好邊緣嘅分 可以a1一戰搏下
A2要有幾穩得幾穩

5564 66phy chem
好驚入唔到
老豆係咁叫我揀東大OT

6科32咩都夠啦
有得揀點解要洗多咁多錢
4564667 phy chem econ無bio
因為本身想A1物治但應該無機,各位師兄咁我放ot A1甚至A2有無機?
因為本身想A1物治但應該無機,各位師兄咁我放ot A1甚至A2有無機?

A1應該好D
想知出placement會唔會好難?
一fail就。。

因為OT睇重中英文bio 所以你個case會輸蝕d 如果想入OT建議你擺A1
6547 55 bio bafs
擺A1大唔大機會
一fail就。。

啱啱出完ce1a 冇耐(即係第一個placement)
主要係參觀下醫院運作
你份人正正常常唔遲到亂講嘢基本一定pass
之後嘅placement雖然會難d
但係肯比心機個人認為要pass唔難
一fail就。。

主要係參觀下醫院運作

我都出完ce1a冇耐喎 相認

出place呢啲野唔會話邊科會難啲 邊科會易啲
一fail就。。

正正常常冇重大錯誤 例如整跌patient 唔見排版 attitude唔professional 點都拎到個C既

各位真心想幫人有empathy先好入ot 如果唔係你日日做同樣野(remedial,assessment...)你一定後悔

利申 升year3
一fail就。。

正正常常冇重大錯誤 例如整跌patient 唔見排版 attitude唔professional 點都拎到個C既

各位真心想幫人有empathy先好入ot 如果唔係你日日做同樣野(remedial,assessment...)你一定後悔

利申 升year3

呢位師姐講得啱
Placement帶組嗰陣睇實d pts唔好比佢地跌親真係好重要
一fail就。。

主要係參觀下醫院運作

我都出完ce1a冇耐喎 相認

出place呢啲野唔會話邊科會難啲 邊科會易啲

睇黎係同學
你出邊間
我出沙田醫院
一fail就。。

利申 升year3

點先可以係現實中做到professional manner/attitude ?有無啲典型例子可以分享下

btw 我都覺得最起碼要有興趣同熱情去認識啲patients
見到佢地開心 都會一齊開心。傷心亦然。

利申 唔知頭唔知路既yr1
唔知係咪問得唔夠多問題or帶組唔夠淡定,比ce反映話唔夠成熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞