[紅磚]2017 DSE JS3624 職業治療討論區

268 回覆
12 Like 4 Dislike

OT整splint多,石膏無咁common
柺杖輪椅pt ot 都會負責,睇每間醫院同ngo文化分工
任何野影響到職業occupation都可以關ot事
Dementia 就係期中一例

搭單問 otii 升I 難唔難

醫院好難,宜家入職起碼等十年以上
Ngo易好多,五年左右升

另一個做法係做幾年HA跳去ngo升one

Ngo 升I 都要master?

咁睇黎ngo 同ha 各有各好喳啵 佢冩咩5年年資就升到原來係都市傳說 ngo 仲可以自己㨂setting 睇黎仲好

Ngo從來唔差
不過poly班學生一直鍾情HA
HA有樣好就係多allowance

對我黎講,只要可以唔失業, 做邊度都好,幫到人就得

同埋想問下師兄, 你placement既經驗加上做緊HA, 可唔可以請教下你, 啲CE會expect 學生做成點? 會唔會有啲魔鬼細節令佢地覺得唔可以比B或以上)?

btw, 覺得師兄好好人, 肯答咁多問題, 唔該晒你!

只能講,每個CE都有唔同性格
有d叫你做呢一套,另一個CE就完全反對呢一套
所以執生最緊要
Btw 唔洗咁緊張,placement 唔係想像中咁恐怖
大家放鬆d

其他ot仔去哂邊,快d上水幫下師弟妹
不過有樣野想靚grade係必須
評估assessment要做得熟同準確
獨立完成成個case management一定有分加
Show到有clinical reasoning

醫院通常有mentor即係OT-1,佢地有份比分
你要係mentor同CE到都表現得好
無知一問
係咪每個OT都識得幫人打石膏?
拐杖輪椅果d係你地負責定PT負責?
點解mmse要由OT做?dementia關你地咩事?

咁睇黎ngo 同ha 各有各好喳啵 佢冩咩5年年資就升到原來係都市傳說 ngo 仲可以自己㨂setting 睇黎仲好

巴打知唔知pt ii 升pt I 係咪又係要10年

Pt 個邊真係唔清楚

Pt 個邊真係唔清楚

我google 左 有個pt 巴打之前分享過 又係10年左右 btw多唔多人去私人市場做?

Pt 個邊真係唔清楚

我google 左 有個pt 巴打之前分享過 又係10年左右 btw多唔多人去私人市場做?

Private 出名人工高, 起薪三皮幾起跳
但相對supervision 少,學到的野唔多
你會去唔同地方做service,可能做得唔夠專
不過有機會explore唔同地方同settings
因為private 其實只不過有唔同ngo老人院買ot service
你要預自己要走幾間

不建議新畢業去做,浸幾年HA再去private 大把人在
黎緊個pre o會唔會咁

年年都係咁㗎啦 播下歌幾開心啊
Canteen哪有位

未開Sem canteen 照理冇乜人啵

Freshman真係freshman 未開sem都搵唔到位呀 加上咁多支soc搞ocamp 唔通全世界都一齊去can咩
黎緊個pre o會唔會咁

年年都係咁㗎啦 播下歌幾開心啊
Canteen哪有位

未開Sem canteen 照理冇乜人啵

Freshman真係freshman 未開sem都搵唔到位呀 加上咁多支soc搞ocamp 唔通全世界都一齊去can咩

你啱
Placement前後有briefing session 會講番有咩要求
到時參考下
做anat啦喂
做anat啦喂

乜上年又係咁咩 好似要before Tuesday
做anat啦喂

其實計唔計分㗎
各位fm你地好

ocamp好唔好玩呀

好玩   但可惜city hunt玩唔成
各位fm你地好

ocamp好唔好玩呀

好玩   但可惜city hunt玩唔成

又會撞正打風
phy chem bio 全5都入左
但上到9半真係唔係講笑
18嘅加油
phy chem bio 全5都入左
但上到9半真係唔係講笑
18嘅加油

今日姐
冇bio係咪收得皮
冇bio係咪收得皮

有bio都收咗皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞