[悠二評測]Intel i9-13900K 超頻心得 + Giga MSI ASUS 三塊Z790 詳盡開箱分析拆解

164 回覆
51 Like 11 Dislike
如果你唔玩全特效.仲要唔玩4k 144

即係4k 60 / 2k144?

其實3080都足夠
你問我.我都覺得係開機個一下.入到windows會停一下先.我都唔知咩事.不過之後就冇事

我用左11都好耐.我自己部家用機.都大半年.其實冇咩問題
我又唔知佢 background 有咩嘢 load,開機自動 launch 嘅就只係得 NZXT CAM,總之就係入到桌面,求其揾嘢開下都會窒起碼幾秒
我又唔知關唔關條 980 PRO 事,定係只係 Win 11 垃圾
主場

不過可惜對於絕大部份用家都係圍繞住windows行
唔係10舊屎同3舊屎的分別咩
技嘉BIOS UI寫得差
而家有wsl,有時懶得restart轉OS
多謝你先

多d入黎討論下

火牛個到....係呀.我冇專業儀器做測試...冇辦法

叫做盡量講解下隻牛咁

bios個到.我未來做多d
NZXT個CAM.我都成日聽到d客反映話detect唔到又盛
UI上.我覺得其實已經好好

我講既setting.係出廠default電壓我覺得佢set得唔好

不過呢d.之後bios更新可能會改返

但UI我個人覺得真係冇咩問題
過多陣giga又出ver 1.1…2.0之類又開始cut
會唔會唔穩陣架
到時先再算

我Topic今次都講明 REV 1.0?

不過我諗唔會改D咩既
要試既呢樣野.但點都降少少應該係問題不大

可以參考我篇review黎undervolt
8000蚊預算純打機 有咩推介
想搞清下面段字講既野
如果將條m.2插左落M2C_CPU條槽果度,對顯示卡性能影響大唔大,抑或冇影響?插果條係5.0或者4.0既m.2係咪冇分別都係會將PCIEX16插槽變x8?

1個PCI Express x16插槽,支援PCIe 5.0及x16運作規格(PCIEX16)
* 由於PCIEX16插槽與M2C_CPU插座共享頻寬,所以當M2C_CPU插座安裝裝 置時,PCIEX16插槽最高以x8頻寬運作。
* 為發揮顯示卡最大效能,安裝一張顯示卡時務必安裝至PCIEX16插槽。
如果可以的話.去返我隔離個砌機Post問
https://lihkg.com/thread/3185922/page/5
難得你有篇文講超頻
我想問z690 aorus pro啲LLC係咪同呢塊一樣又係ultra extreme先係近乎零降壓
我玩左成半年早排睇鬼佬壇再搞先發覺淨係郁acdc去powersaving加adaptive voltage好過郁埋loadline去low或者normal
lm支持

呢幾日今多野要煩辛苦曬二巴
遲下都盡量整多d 呢d文

我估giga應該都係同玩法

雖今代大改 但setting 應該不大分別
giga呢個bios問題真係令我想寧願比貴一貴用asus好過
我想問吓而家法奧有冇13代現貨?
唔算大問題既呢樣野我覺得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞