[悠二評測]Intel i9-13900K 超頻心得 + Giga MSI ASUS 三塊Z790 詳盡開箱分析拆解

164 回覆
51 Like 11 Dislike
13700KF有
但係你哋WhatsApp客服話聽日先有嘅
因為我尋晚落訂,心急想今日攞
不如悠二巴打幫我睇吓我張訂單缺邊樣?
訂單編號221020000838962
BIOS到giga 真係輸成條街 UI 仲好似幾年前咁
feature 又好似冇咩 人地msi 又有memory try it, kombo strike
asus又有得check sp 分又有ai overclocking
giga 身為三大廠同人平排但又冇自家野真係差左D
MSI 呢?有 Memory Try It!
咪寫左
係咪真係一啪就得先
華碩都有擺一啲 6200 / 6400 profile 喺 BIOS,但係著唔到機
我起我篇文都有用giga既根據你條ram既xmp 黎佢整左好多套超頻setting.問題不大

當然所有廠商計既野.都冇咩可能勁過自己手tune
你TG PM我
咪講左比你聽, 叫你Try咋
ram超頻唔係行XMP就不嬲都係自己手動set ga la
唔係行XMP profile*
所以咪叫try it..
at least 佢幫我整合個可能性同只要撳一個掣就可以去試
我以為係佢預設咗一個佢哋 test 過係穩定嘅 value 先放落 BIOS 畀人用
對塊板黎講係穩定呀,
但係仲要睇你粒cpu imc同埋對ram超唔超得起
噉應該係我粒 7950X 廢
講真 就算佢有做過test 都好, 你手果條同佢test 果條都9成冇可能一樣
先唔講體質 同model唔同die既ram廠大有人在, 萬一佢得你唔得咁你要搵邊個入數? 所以冇咩可能包生仔
PM咗
冇錯.每條RAM體質都唔同.更加唔知有冇係唔係有冇甚至換左die

有d廠寫明hynix die

但有d廠.甚至g.skill都唔敢寫明一種die黎賣(因為唔一定拎到貨黎整)

所以好難包
岩岩今日收到全港最快既DDR5 Media Sample了
G.SKILL 7600
黎緊會出多篇文.我會測試aero g + 13900K配搭呢條DDR5超到幾多
MSI出名撚ram
拎人地強項同giga比,又有啲過分
UI上.可能係

但坦白講.而家giga 超ram唔差得過MSI

QVL List giga仲做得勁過msi

堆超頻選手超出黎都得
所以咪話giga bios 冇野比較到
我黎緊整多篇Review.用giga z790玩7600Mhz hynix a-die.睇下再超上去玩到d咩花樣出黎
好難比大家參考 連登冇乜人用即刻跛
冇可能既 連登真實數據:
9成gigabyte用家一置好評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞