[悠二評測]Intel i9-13900K 超頻心得 + Giga MSI ASUS 三塊Z790 詳盡開箱分析拆解

164 回覆
51 Like 11 Dislike
其實bios setting.幾間都大家都差唔多

即係堆setting只係放咩位置同埋用咩名黎做.同埋最緊要係打咩數字既電壓落去姐

不過當然.我都冇推過兩三年d giga z板.

anyway.今代大改後感覺良好
Bios好用度呢
UI冇得好講睇個人

我自己覺得係冇所謂.咪又係咁禁

我知道咩位置就得

d人話佢之前bios廢係因為超ram廢多.今代我唔覺得有咩問題
其實係.不過我篇文冇寫.我手上其實係用aero G超左去6GHz
有其中兩粒係可以上6GHz

終於有人發現到我上6G竹Hz
我記得間間廠啲用字都有分別
ring ,SA voltage之類的字唔統一
用慣一間就唔想轉會
Gear 1 Gear 2
1T 2T
字眼都還好 主要係個UI擺位 用慣咗一間就好難再學過
其實係既

不過我自己睇法.咪又係咁用
今日我將我手上既Hynix M-die.起Gigabyte z790 aero G 成功超到上7000MHz

以M-die黎講已經算非常唔錯
起Yujihw文章入面都已經新增左
見都多人PM問我.講起今代.其實6Ghz唔難上.

全核就冇可能.不過核心入面.可以將其中兩粒調較到6GHz.

因為唔係所有場境都會以全核黎行.所以調較完之後.整體都會勁少少
油二會唔會整個表
基本超頻教學
其實今代D廠.連Giga都已經有CPU 6GHz Profile
一鍵上6GHz
岩岩Giga出左新聞.佢黎緊官網應該會有新bios.更完就有6GHz
https://videocardz.com/press-release/gigabyte-announces-instant-6-ghz-feature-for-intel-core-i9-13900k-cpus-on-z790-motherboards
大細核想手動超
感覺會麻煩好多
買得Z板好多都想自己撚下粒U啦
點解 AMD 冇呢啲設定
冇人權
其實冇咩好超

頂多將大核其中兩粒超到6Ghz

不過我所知都有好多人唔識超都會買k板 始終 k唔超都一定勁過non k

呢d功能咪當俾個d人既bonus
超左成晚m-die

已經超越左我本身起z690上 6600 c32再微調後既成績了....
已將成績加到Yujihw
http://yujihw.com/review/i9-13900k-gigabyte-z790-aero-g-bios-f3-test

都加左小小超RAM教學同心得

各位可以參考下
睇你asus果篇有提到,E core同cache freq的關係之類
即係而家只可以超大核,細核冇得搞?

本身以為大細核可以分開逐個core tune,好多微調空間
其實細核都有得超

不過大核同細核分別係

大核可以一粒一粒咁超

細核要四核為一組咁超
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞