[悠二評測]Intel i9-13900K 超頻心得 + Giga MSI ASUS 三塊Z790 詳盡開箱分析拆解

164 回覆
51 Like 11 Dislike
廉價囉[sosad[

的確而且走線上.直式係冇咁好睇
同埋條線如果要走線.係屈得勁d

計插就.係可能好插d既
嗚呼兄

點睇13代cpu

基本上出廠已經盡頭
當然係

ddr5一定要ddr5 only既底板
太勉強

我保守估計1200/1300 或者要上到atx3.0先得

power spike都玩死隻牛啦
高階野.我諗應該OK
13代i5夠玩了
平 靚 正
寫得好好 加油
老實講,E+P core係迫人升win11先發揮得最好
而且除打機外,其他apps會唔會分配錯core而家仲未好清楚,hybrid的吸引力未好大

但睇到你比技嘉BIOS撚,你就明點解咁多人唔想用佢老母板
同我之前估計既一樣

一粒13600K打倒am5全家.....

期待黎緊2023 Q1既non K

到時真平靚正
多謝你.慢慢睇.四篇文

不過都用左我個幾兩星期時間.
用 AMD 係咪冇乜必要上 Win 11,Win 11 用落都麻麻地
我第一下即刻禁左落rog strix-a 睇完引言 已經覺得依段打得好好

簡單說明哂優點 又輕輕帶出價錢上既缺點
唉, 仲諗住砌全AMD 平台..
結果都係食煙 同 4090
論efficiency都係amd取勝,絕對性能就intel不過家用黎講efficiency無咁重要
其實又唔算俾佢玩.只係有d setting default奇怪.但實際用落去.好易用.易用過之前太多

位置清晰
btw 咁13700k 3070oc corsair 850w ok嗎, 唔想換牛
唔開全特效,唔玩4K 144, 咁夠唔夠?
如果咁要用1200/1300了
我覺得上係遲早既事
所以持平

貴.但係我依然都會講呢塊底板既優點
N展仔點睇我d文章
我而家就係用緊 Win 11 + 7950X + Gene
開機入到桌面,load 完啲開機程式之後總有大約十秒到嘅時間係窒嘅,跟住就冇嘢
其實仲有amd主場linux揀
幾好無時間直接睇總結都一目了然,想詳細都可以慢慢研究,不過火牛嗰邊因為無test equipment所以感覺意義唔大,就咁影塊pcb都唔知表現如何,可能focus係風扇噪音/12v hpwr溫度/走線難易度就夠,反而玩下啲bios setting undervolt呢啲幾好可以整多啲

Intel始終今代暫時勁d

除非amd出3d版

同埋的確我用落去係intel順少少
3070 OK啦

850w夠哂有突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞