求買輕便型相機出街/旅行用意見

132 回覆
3 Like 45 Dislike
Fujifilm?
最近買左 gr3 ,近風影街景係唔錯
5千幾 但冇得zoom 前後,要留意
除咗貴到你買唔起之外,無乜缺點
Hasselblad X2D
冇zoom
教飛航就唔會食電
如果仲食就買多粒電便可
m3最大問題係偏色,不過識執其實ok

如果講相同級數既機又想換個人推rx100 m5a / VII
thanks to the integrated digital zoom function, also enables you to choose subject framing corresponding to focal lengths of 28, 35, 50, and 75 mm while always preserving the original 47.3 megapixel resolution image from the full sensor in DNG raw format.
Fuji X-T30
K&F X to Nik(F) Adaptor
大把鏡頭俾你玩
想問ching Sony ZV-1 係咪冇得再配鏡頭上去?
同埋影相support到人像功能?

利申:新手
ZV1不可換鏡頭
人像功能係咪姐係「美顏」
ZV1部機係有美顏功能既
通常問完冇影

感謝都冇句

𨳒都廢撚事
我覺得你可以儲多少少錢,提高自己嘅預算
唔係話要去到買FF機加鏡頭嘅地步
但你講嘅嗰三部唔太值得入手
一係你買返Rx-100系列嘅舊機
一係就轉會M43(olympus pen嗰啲)
不過我覺得以你嘅要求,
其實係買近代Apsc比較適合
(A6400, Z50嗰啲)
輕便又影到相之餘仲可以有相機嘅操控感
但你自己可以上網睇睇先,再作決定

By the way,樓上嗰班人係咁推介iphone/pixel係做乜鳩樓主講明話唔用電話,仲可以鬧返人轉頭
真係痴撚線
我覺得睇法唔同姐
論影相質素iPhone的確 CP 值高
以樓主唔識影相
只用Auto 黎計ip對樓主幫助都大

樓主一開始講明著重儀式感 多過 質素
咁就可以唔洗比班DC 友屌
每個人要求唔同,講便利我只諗到APS-C幾部機仔,例如GR3(28)同X100V(35),但如果去到X100V個價,不如買Sigma FF機配餅鏡,結論都係得GR,或者Panasonic啲4/3"機(變焦)可選,再唔係就用返Sony ZV-1(1"),

講色水,GR係最平淡但個黑白Mode出對比度高既相會別有風味,
Fuji自帶佢對光學理解既日系色水,屌打GR,但重好多(480g vs 260g)
如果目標係旅行影完要儲起建議出全畫幅機(適馬420g無鏡),重係重啲,
但個解析力唔係APS-C比得上,更莫講話1"嗰啲手提電話都做到,
如果目標係放FB/IG用嚟呃Like,到此一遊,咁揀變焦機都得但真係不如買電話算,
https://www.flickr.com/search/?text=RICOH%20GR3
https://www.flickr.com/search/?text=FUJI%20X100V
https://www.flickr.com/search/?text=SIGMA%20FP
咁大部唔適合旅行影相
你去歐洲一攞出黎成班吉卜賽人準備圍你
都唔係全部城市都差但我敢講最差應該都係得巴黎
西班牙,意大利,德國,比利時,波蘭,捷克,奧地利,荷蘭都係咁

係北歐同瑞士好d
Sx 740 唔好呀

個鏡唔夠wide

影工作相就ok 因為有40倍光學
巴黎真係拎部iphone 影算啦
細細部揸實佢,同埋搵d 都係影緊相既情侶幫佢影完再叫佢幫你影好過
大機真係危險
平時唔會講,但今次真係iphone
買 sony samsung 最勁o個堆
ZV1F
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞