求買輕便型相機出街/旅行用意見

132 回覆
3 Like 45 Dislike
咪撚害人啦
除咗落重味精,你覺得有乜過人之處令你咁有自信?
驚閪咩?
基於依個原因,已經放棄,打算換一部相機,是輕便易相機
要求如下
1. 我唔識用相機,因為會手震唔鍾意用手機影相,只會用相機影相,而功能基本上只用AUTO
2. 我只係日常同老婆出街影下景,影下兩公婆既合照,做一個紀錄回億
3. 多數只是影相,比較少怕影片
4. 會去日本/歐洲等國影相,想影下風景,紅葉等色彩既風景

乎合佢要求
我果部都有咁既問題
試過長時間自動focus左
iphone 夠哂
人哋唔想用iPhone 就尊重下啦
講咗唔要iPhone 又下下都iPhone
試吓其他牌子體驗下唔同生態都好
係嘅話就買富士/Leica
Ricoh gr3?
講少左
我係唔想用touch mon加有手震
所以相機我可以停用touch mon 功能,又可以直接做到我想做既野
而相機既重量加大少,我兩隻手hold係減輕左手震

而且我唔鐘意用IPHONE/手機拎機拍攝的手勢
我部手機都好少拎來影相,都係工作/普通同家人講家事時影相用
返去再詳細睇睇資料,謝
有實體快門掣嘅電話咪一樣
人哋咪話唔鍾意用手機影相
做乜要係咁逼人用手機
呢堆要求得iPhone做到?
X100V
講明先定焦黎 要自己行前行後就位
打算換一部相機
班人痴撚線 死都要人用電話影相
人地都過用開相機 鐘意相機手感
已經唔講iphone同相機影出黎既質素差幾撚遠
咁都仲要逼人買iphone
係咪驚多咗個人買相機 自己會少左份優越感
話人想買相機黎打飛機
其實真正拎住部相機打飛機既 係你地班叫人用iphone既人
傻閪
面對現實啦

Pixel/ iphone
世界科技發展的確是令到一手機在手做到好多功能
同時手機既拍攝功能係追上相機

但我自己眼中,我都係鐘意拎住部相機去旅行
咁先有旅行,去玩既感覺
去旅行,除左拎手機睇返交通資料,我都係相機在手
吓,SONY RX-100III都要退役
我部RX-100I第一代(MIJ)仲用緊…仲係運作正常。當然就住嚟用…平時用手機影相,只係大時大節/旅行先攞岀嚟用影相。平時放喺防潮箱。舊電仲運作正常冇跌Watt 。不過遺憾係之前幾年前一次意外搞爛咗+凹咗個機殼。攞去Sony維修部換機殼…冇咗第一水嘅藍色蔡司LOGO…得返純黑色機殼。仲諗住永續呢部SONY +小心用
點解呢度咁多變態佬,人哋話到明唔想用電話都要迫人用
無病無痛既話我都想繼續用
但係依家部機就咁插粒原裝電都會半日-一日就由滿格變為零
仲要係三粒原裝電都係咁,先知道係相機問題

跟住按ON/OFF引唔識著機,要按Fn先著到機,真係唔知點解
之前又試過長期自己輕Focus左,但係按快門又影唔到相

咁保養期又過哂,依家拎去維修又係要比檢查,零件又另費,可能仲貴過換新機
咁咪打算直接買新機使用

不過部機應該影左過10萬張相,都值返哂既
完美演繹咩叫做
「對重要嘅事無要求
對唔重要嘅事就要求多多」

你係咁手震就用咩DC都手震架啦
防手震咁重要咪買部M43囉
O記防震世一
又要睇埋d咩canon機仔
唔識用就真係分分鐘仲衰過用iphone
iphone個AI都會影完自動幫你微調
dc仔會撚

講到對影相無咩要求
但又對自己拎相機拍攝嘅手勢有要求
覺得一隻手hold住部相機,另一隻手hold鏡頭
隻眼望落viewfinder
咁個姿勢就好pro定係點?
人地見到你扭去auto都笑到尿滲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞