求買輕便型相機出街/旅行用意見

132 回覆
3 Like 45 Dislike
最近有部用左6年左右既SONY RX-100 III 開始出問題
1. 會自己食電,粒電放入手機就會自己食電,一般放左一日就會由滿格變為零
2. 放任何電,包括剛剛充滿電的電池入相機,按開關制都無反應,但係按FN制就會著機
依個情況由一個月前開始,到今日去影相,以前按完FN制再開機都可以用返ON/OFF開到機,今日直頭按左N咁耐都無反應,最後要拎電再插重做先開到機便用

基於依個原因,已經放棄,打算換一部相機,是輕便易相機
要求如下
1. 我唔識用相機,因為會手震唔鍾意用手機影相,只會用相機影相,而功能基本上只用AUTO
2. 我只係日常同老婆出街影下景,影下兩公婆既合照,做一個紀錄回億
3. 多數只是影相,比較少怕影片
4. 會去日本/歐洲等國影相,想影下風景,紅葉等色彩既風景
5. 預算HKD5000樓下
基本上我自己都知部RX100 III既功能我係基本上無用過既

依家睇左三部機,分別是
1. CANON SX740 HS
2. SONY ZV-1
3. CANON G7X MARK III

其實我首選是CANON SX740 HS,只係基本上我只用AUTO MODE,價錢又只是HKD3300左右
不過我睇過部機是2018年產物,都有4年時間,不知CANON會唔會出新SX系列?
另外對於我既要求下,唔知有冇朋友可以推介一下我應該選擇邊部相機,定係再等一等先?
iPhone
iphone啦
IPHONE 係一定唔會考慮
因為我唔會用IPHONE機
亦唔想拎手機影相

我依家手機都係2017年產物既SAMSUNG GALAXY A8 STAR
Leica q2
係5000HKD唔係EUR
HKD53000
多謝你既意見,但係太過超出預算...
ZV-1算啦
慣咗用Sony 無謂增加學習成本
反正你都係auto
一萬蚊買部電話 換晒兩樣野
何樂而不為
俾多一半,買GR3X
我諗你都係想要返有zoom嘅機?睇價錢買返rx100系列一手/二手會好啲。
而家呢啲機仔個市場好細,唔好等新啦,唔知幾時先會有。
Gr3 28mm仲好啦 3X 40mm唔岩樓主d題材 又平d
Sony a7 series
你要嘅嘢iPhone做得曬有突,我諗你唔係想買相機影相,你只係相拎住部相機打下飛機
留名
晒鳩氣
輕便DC都冇乜點出
唔通買返RX100咩
Canon eos m50 mark ii
新手買無反 希望卑啲意見
https://lih.kg/bscxxJV
留名睇啲仆街含家剷叫人買Sony果凍入門機
iPhone
同你一樣用緊陳年RX100M3,電仲正常但係部機入面記時間果粒冇曬電,次次換電都要set一次時間,另外個快門制久唔久會卡住響自動薄焦個位

你又講到唔係高要求,有乜iPhone做唔到,全部iPhone XS影
要推推3 啦
3X 新出又貴一截
樓主影風景多 3 好啲 又within 筆直
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞