求買輕便型相機出街/旅行用意見

132 回覆
3 Like 45 Dislike
入門級ZV-1F呢夠晒細部輕便 外形又唔錯
影影下卡咗響focus度真係好煩,有時用好耐都冇事,有時影幾張就中招

上面好多人話iphone,我用緊唔係pro嘅iPhone 11,我自己就覺得如果會自己手動adjust下的話都係部RX100M3影出嚟好似好啲,夜晚影除外,iPhone 影出嚟一放大出曬事,夠光iPhone 影係方便
xe4
買得Q2不如貼多小小買M11加支35mm.
冇光學變焦喎
ZV-1個變焦同部RX100III一樣
你應該會慣啲
唔同用法喎
Q2 28mm 有AF有Macro
你M11有AF?
巴打,咁就俾部機光榮退役啦。
我因為係第一代第一水MIJ仲要有蔡司LOGO(依家換殼就冇咗),所以女就住嚟用。影咗幾千張左右,未爆SD Card
諗住慢慢用…永續SONY 。
巴打,話時話有冇用SONY大機…即用a鏡/e鏡嘅單鏡機?
X2, 可以順便學下拍vlog, set好之後都係撳粒roll機制咁解
我其實唔識影相
相機係用來紀錄同老婆去玩/想影低既野
所以我先用輕型相機講我想要既相機
又唔係要扮型扮pro,只係自己鐘意用相機影相多
但係對於要換鍾頭既機,係無興趣

所以我大前題都係用一部機過,唔會換鏡頭既細機
所以預算都唔高,唔會考慮去到成萬蚊部既相
不過我自己又唔鐘意用手機拍攝
所以先問下我講果3部會唔會有咩意別見
等我去實體店拎多次部ZV-1上手用下先
rx100mk3而家仲有新機賣

PNS來講呢部滿足所有攝影要求

iphone無光圈控制同ND始終都係未夠完整
明白。咁我都唔係專業Pro 嘅相機龍友
我之前買咗4-5部a鏡機+幾枝a鏡頭(有1-2枝係蔡司鏡)…諗住慢慢玩慢慢學…有時攞去航空展拍戰機。而RX-100I諗住輕便塲合用 ……
但點之依家SONY慢慢轉哂e鏡淘汰a鏡…搞到a鏡相機+鏡頭收皮咁。我都唔之仲入唔入新坑e鏡相機+e鏡頭好…。之前入a鏡嗰幾皮嘢盡變博物館古董
我RX100同iPhone都有,日間RX100贏少少,但夜影同室內iPhone已經追到APSC嘅iso1600,RX100無得鬥。
iPhone都可以模擬唔同光圈嘅景深,拍片嘅話有夾電話嘅ND Filter,而家部RX100存在理由就係可以Zoom到200mm
a7c
zfc
加三軸雲台有無得諗
Iphone 個night mode 防震根本屈機。2秒handheld 一啲都無鬆。樓主諗清楚唔用iphone係咩原因先,如果唔係 以你budget根本無得輸。
Ricoh gr
真係換部新電話(iphone)算啦,反正都無講究用auto
而家輕型相機普遍係比拍片多d,因為要輕便相機影相無反市場已經攬晒
要過相/即時preview執相/落filter,電話呢方面贏晒
IPHONE 14 pro
Fujifilm X-S10
你點解咁肯定係機嘅問題,唔係電嘅問題
星芒
長曝

呢兩樣野電話未做到

唔係淨係睇iso,仲要睇調校參數個ergonomics, 周邊配件嘅機動性,後製空間

如果單講相機pixel出jpg無野可以輸,但出raw大部份software無咗景深模擬

另外仲有鏡頭變形,等距長焦透視變形愈長愈細變形
人地都話明係要買相機
點解係咁要人買IPHONE姐
相機單係有真光學變焦同可以調校光圈大細已經唔係IPHONE可以比得上啦
星芒RX100都唔靚,同埋我部RX100未試過落腳,通常有啲要求都用返FF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞