求買輕便型相機出街/旅行用意見

132 回覆
3 Like 45 Dislike
一菲林一digital 咪配rx100
果日淨digital 就FF

平日出街行山同friend影相都係RX100跟支細腳,機動性高又好過用手機
唔好考慮CANON SX740 HS
呢部個cmos得 1/2.3" 同部電話差唔多
影出黎質素好差

SONY ZV-1同CANON G7X MARK III 都係 1" cmos
我用緊ZV-1 有等效24-70/ f1.8-2.8大光圈 低光情況下影相都唔差
而且内置ND filter 就算好猛太陽都可以用大光圈影相
我都幾滿意

至於CANON G7X MARK III
我冇用過就唔評論
ZV-1F影唔到raw 衰過用電話影
唔係入門級 係垃圾級
Z30 16-50mm kit水貨就嚟跌穿5000 會唔會睇埋佢
ZV-1係vlog機

如果唔拍片其實rx100系列舊機實際d
同樓主一樣,有諗過買CANON G7X MARK III

但想等佢出下一代先買(如有)
講到自己鐘意拎相機 連基本智識或者深入少少去學習都冇叫你用iphone又懶儀式感 咁眾人皆醉你獨醒都唔知比咩意見好
講真而家14pro 影raw 真係唔會差過相機
RX100M5A
有番3代嘅感覺,對焦快咗又啱你筆直
其實zv-1影相唔差得過rx100系列
係冇個evf姐
有新買新啦
諗下M43?直出都唔錯

我覺的iphone好貴
儲多d錢啦
5k無咩買到
行山就正正我所講,RX100得返200mm個優點。

如果影相,直出iPhone靚過RX100。行完山食飯直接Airdrop過相,Post IG可以問埋對方IG Tag埋。

影film就一部算啦,dig乜鬼gital。
呢個你講得岩
但係依加電話有光學防震 有哂你要求嘅嘢
如果真係要部機仔就G7Xiii啦 旅行始終方便過ZV-1
另外果部真係算啦
華為
所有新手一律建議買M43
https://lih.kg/3183486
我又唔覺得叫佢買iphone有問題
係樓主自己話唔識用相機, 剩係用automode
再加上5000蚊budget
咁既組合影出黎既野我真係唔認為部新少少既iphone會輸喎
當然你可以話原因係"鍾意相機手感", 呢個point iphone係俾唔到
但除此之外, 講成像質素, 講實用(方便同重量)
買iphone其實好合理喎
要如果硬係要揀邊邊係度打緊飛機
點睇都係樓主, 最大個理由係因為"樓主鍾意"咋喎
傻閪黃耀華係咪成世未出過國
咁都叫重味精
好過你啲相成督精咁嗑
Raw要執 你覺得樓主會?
HX99
佢auto 講乜春 iPhone pixel 都可以用音量掣做shutter ,根本就係樓主乜柒都唔理係要買部相機黎打飛機 佢個要求真係一部iPhone 同pixel 夠曬
用緊 好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞