油卡/入油折扣討論區(35)窮撚/新手專區

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
上一個post:
https://lih.kg/3135745

利申先:並非任何油卡agent,資料唔係100%完整。

現時香港有5大油公司,基本上油價都係一樣,一般都只係靠油卡同油券提供優惠。以下為小弟已知嘅油卡資料:

Shell:
現金卡:普通Shell Bonus Card (黃色)每L -$0.9
更新1:而家逢星期一四-$3.6(個別油站-$4.5)
港島區宵夜油(10pm-6am)-$3.6 分都冇得儲 不可配合油券使用
更新2:現有新的bonus card (深灰)可經agent申請,每L -$4.2,可儲分,不可用券。因agent聲稱資料要4個月內未曾使用黃卡。建議如未申請黃卡,可直接申請深灰bonus card,收卡後可再到油站取黃卡開新戶口。
更新3: AE白金卡450回65配合灰卡 利用 V-Power 星期六三倍分 可以減到$9以上(以平油價計),普通卡配合券同星期六同貴油平入油站可以減$7以上(以平油價計)
更新4:
有巴打拎到時光機搵到申請黃special嘅方法(油券/信用卡優惠可以二擇其一+可以儲分)
由於已流入公海 太過熱門 已死
明就明 唔明即係你都冇呢張咭啦

Esso:
現金卡:基本Smiles卡-$1.6,可以配油劵用,逢星期二同星期五減-$3.6(不可以配油劵)重點係儲積分可以直接用嚟入正價油。但要注意優惠呢兩日一般較多車去入,所以有機會要排隊。
開張/執笠卡: -$4.0不等, 平時無得申請, 有油站開張/就快執笠關門大吉時先接受現場申請. 基本上係一張團體Smiles卡, 有得儲分
Esso App:每個月都會畀呢d券 (減~$5以上)

加得快(成撚日帶頭加價):
現金卡(JoyFuel Card): -$0.9。Walk-in就拎到或者銀行信用卡減九毫。可以配搭油劵用。
星期三、六-$3.6、不可配合油券使用
金泡泡(JoyFuel VIP Card): -$3.6
私人能源卡(紅卡):-$3.6,與agent 卡唔同,紅卡係油公司自己出,較為有保障,另外佢最特別係可以配合油券用。我見過有入$400 送$50/$55/$60/$65/$70油。結合紅卡優惠,每L-$6蚊以上
貴油用$500送$80券可以減$5蚊以上(以平油價計)
喺油站拎form或網上申請 要copy牌簿(張卡跟車牌no.) 收入文件 住址證明 同銀行戶口no.做DDA (填錯戶口no.過唔到數會lock戶口 要畀按金解bam)
可以自己畀油站職員收集 可以自己寄 最後都係去返雪佛龍office處理
一般需要超過一個月處理先會寄卡返去你地址 每個月中過數前可以揀用信用卡找數
經caltex網站申請嗰張能源卡垃圾嚟 唔好中伏
教協(已執笠) 會計師工會嗰d有特別紅卡 可以減多d
不過一般人申請唔到

雙支多數玩快閃優惠,要日日mon實佢哋限時限站先會有減,而且佢哋成日攞個貴油價折扣出來講,扮減好多,實際快閃都無能源大法減咁多,可以skip

FAQ:

Q:現金卡有咩好/壞處?
A:現金卡一般折扣較低。但由於每次用現金/信用卡結,可以免除被收多錢風險,亦可以儲信用卡積分。而大部份現金卡都可以儲分

Q: Agent 卡點解折扣特別高?申請好唔好
A: 一般Agent 同油公司簽咗合約,Agent 每月要包銷一定數量油,所以佢透過其他車幫手消費,再賺中間差額。

雖然折扣額高,但有唔少潛在風險,例如申請時需要提交大量個人資料,例如銀行戶口號碼/信用卡號碼,曾經有Agent 非法盜用卡資料同個人資料。另外佢個折扣額可以隨時更改,可能到你收到月結單,畀人收咗費先發現折扣額變咗或者收咗手續費。

Q: 入貴油好唔好,分別喺邊?
A: 貴油同平油主要係添加劑不同,兩者辛烷值都係一樣98。有研究話貴油平油里數個表現都一樣。小弟用過貴油,感覺上轉數上得快少少,機頭又好似靜少少但我分唔到係咪心理反應。總之貴油的確好過平油,值唔值就見仁見智。

Q:有啲巴打話佢張卡減到3蚊甚至4蚊,點申請?
A: 的確有啲油卡折扣特別高,但唔係一般人可以申請,佢地多數係公司卡,例如地鐵卡,Uber Card 等。

Q:優惠日唔比用油券,咁比唔比用信用卡優惠?
A:要睇個信用卡優惠係咩,例如信用卡優惠係400送65油,其實即係油券,所以九成九同油券條款一樣,唔用得;如果信用卡優惠係回饋金錢,例如450回饋65蚊,條款就會唔同,一般都可以同優惠日共存

Q:其他優惠可唔可以同貴油平入共用,積分又點計?
A:除非佢條款有另外說明,一般所有優惠都可以同貴油平入共用,例折扣卡貴油減多D,貴油平入就會計貴油折扣(啟德卡例外,所以其實都要睇條款),但入平油價,即係變相直減多佐,積分都係計貴油;油券就睇條款,間間油公司唔同,例如ESSO同SHELL都可以貴油油券去貴油平入用,但唔知支硬化定支油就唔得

Q:油券同信用卡送既油可唔可以跟油卡折扣?
A:正常大部分送既油都係無分同計牌價,例如400送65既券就送果65蚊要跟牌價,400可以用折扣卡;200蚊現金卷就200蚊全部跟牌價,但詳細都要睇條款,有例外,例如shell今期恒生優惠送果100就有分同計埋折扣

以上資料由Post 34抄出黎,配合油價調整同睇心情update
屋企附近冇shell 膠,又冇信用卡優惠,要轉會了
想乞一兩張
佢係咪月尾埋數先轉分
即係十一月頭換都要十二月先收到
好彩乞到8張 shell入400送65 油券
希望一個月就收到啦
所以11月就好換晒
12月先換 等唔切入分,下年就會變$10=1分
SHK 有入500送100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞