Meta宣佈同Microsoft聯手打造元宇宙!!!!

170 回覆
6 Like 92 Dislike
你真係唔識架喎
你咁講大把野都係原有,iPhone都只不過係電話+iPod touch
照你意思係咪唔需要有iPhone
其實即係facebook VR版
但好難搞得起
解釋唔到就收皮啦,iPhone 果時真係拎部實物示範比你玩乜,而大家一聽就明,你家陣加個元宇宙iPhone 我就真係唔知咩唔同啦
就算畫質好超科技,都係唔知有咩用
佢概念係有 但冇可能做到 例如佢當時諗係可以 我係入面ORDER PIZZA 就會有人係真實世界送嚟 將入面當成生活一部份 但有乜咁嘅需要呢? 唯一可能就係SMARTPHONE 佢哋嘅理想狀態
反而AR我覺得仲實際
屌。呢度有幾多人用過呀。

未用過就話VR唔掂大把。
即係成件事同元宇宙冇關
而家技術都未到
又係騙局
到左都係 Facebook 姐
依家可以整到無人知係假
https://youtu.be/f_V30ueEXE4
Theme park mmo就收返埋啦連player driven economy 都冇

虛擬社會要拎都拎UO EVE啦
元宇宙點都要去到SAO/matrix/ready player one個level先叫有存在價值

依家D商家佬就將一個未來50-100年後先整到既野拎出黎cap水,簡而言之唔係scam係一個超長期樓花(會爛尾)
Pokemon go用簡單AR整,已經係史上最成功,硬件需求低先普及到
但個個燒錢整VR元宇宙,咁多年都係好小眾
關現實需求咩事
好用過安樂
係Nvidia,唔係Meta
我講緊元宇宙,唔係meta

nvdia、unity先係元宇宙大佬,meta行開少少啦

坐樓梯咁慘
我信VR,所以買左Valve Index,只係唔信Meta
我都信VR, 不過Index好撚貴, Meta可以最低門檻玩Steam VR Game
拉microsoft落水幾好啵
佢啲流動性真係玩得起呢啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞