Meta宣佈同Microsoft聯手打造元宇宙!!!!

170 回覆
6 Like 92 Dislike
動森:
你老味,真係cls
Omniverse 既digital twin俾正常人用
Metaverse留番俾傻閪用
其實meta 食唔起元宇宙(VR)
META 講過VR研發難度比想像中高好多
VR GAME 仲多年得 Half-Life: Alyx先叫做3A 大作
無論硬件定軟件都有排普及化
Microsoft 咪同美軍整VR囉
元宇宙係加強網上互動,繼而創造出一個龐大嘅經濟體出嚟,但照而家嘅發展,元宇宙未必整到統一一個
有咩玩,咪就係 3D 係入面個虛擬人有佢把聲,求其一個 App 出一樣效果,最多就係多人參加。

就算你係 VR world 入面睇佢裙底胸圍都唔係佢嘅,只係一個 CG。

買過 Quest 2 玩咗兩個禮拜封塵,第一畫質真係 Switch,第二係副嘢好累贅,諗唔到 VR 開會會比 Team Zoom 有咩更大分別。

相反 MS 嘅 AR 就真係幫到手好似打機咁,而 VR 最多只係家下 Internet 震蛋,好似連住控制震盪,實際虛無。
其實用高端pc玩

佢個device無線串流

可以整到好真實

但佢係都要用手機soc效能黎做demo

食曬屎
同MS合作既Nokia咩下場
衰過以前隻PlayStation home

利:沉過一段時間
Totally Agree
玩過OLG都知可以自己起個私服
係,頭暈到爆
你哋唔好見到咁表面先,佢係Minecraft 入面用Vr入去login 再彈到個word, excel 表已經係下一代科技

成日講d乜野畫質素,笑大人個口
其實聽起來就係網上娛樂,例如上面講嘅VR 之類,但個問題係呢啲係本身有嘅野,個名就係叫 VR,但呢啲野本身未做到一係就係技術上未得,一係就先天有問題令佢變小眾,例如 VR 令人暈嘅問題

當然佢整個網上 VR 買貨,演唱會,AV 都唔係壞事來嘅,但就係娛樂消費面為主,最多加個大數據控制人類,市場會有,但唔好信佢果啲賣地賣造型頭像之類,話時話如果技術上做到返學呢 part 係停人課同監視細路方面好似會方便左(不過香港家庭邊有咁多地方比你玩呢啲野)
性需求(對毒撚來講)
新CEO上位之後無咁柒嘅,即刻停咗windows mobile同擁抱android同open source
Quest pro咪講左可以做ar
做乜啫你
元宇宙有得玩瑪奇我就join
有用過quest 2 + pc link

體驗係非常好 重量問題外
Social
Gaming
Fitness
Future of work

人地一早諗哂work既use case唔睇
係要自己鳩up打稻草人
呢啲係原有嘅野,咁點解要掛個新名再出過?加網購平台加vr都係網購平台,online game 加 vr都係 online games ,AV 加 vr 都係 AV,Future of work 同李加超一樣口號治港,請解釋 tesla 點解要分佢個系統出來(呢啲公司通常有自己獨立系統),你講緊啲嘢本身都係已嘅野,只科技唔同玩法有變化,但都係果啲野。

頭像,地產都係一開始就吹嘅野,我講緊都係有根據有理由先問,你無法解釋清楚只可能你根本都唔知乜鳩係元宇宙(我都唔知,所以我唔會話支持),劃個圈講故事果啲就真係稻草人啦
科技巨頭又俾連登仔笑on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞