Meta宣佈同Microsoft聯手打造元宇宙!!!!

170 回覆
6 Like 92 Dislike
講漏咗更緊要嘅不受場地限制觀眾嘅演唱會&球賽,仲可以自由視角+replay
instant avatar 幾勁
你想像下個畫面有幾on9 入metaverse用個虛擬人仔打開office365做野 幾多鳩餘
btw小妹理性討論 樓豬唔洗起哂鋼
但咁樣元宇宙只係一個集合咗各種已有function嘅平台?
產品3d展示呢啲應該現有技術都做到;演唱會是但一個video streaming平台都得,除咗自由現角但係呢樣野metaverse本身都未做到

有冇咩新function係元宇宙創造出嚟 冇咗佢唔得?
真係伸手黨
Meta條片己經講左VR/metaverse至少係social, gaming, fitness, future of work
office 365叫你一齊寫ppt咩
片有介紹係VR傾波鞋design, researcher直情可以import個DNA model入去360睇
仲有搞大型design thinking workshop

整合office 365就係你開會可以隨時開埋shared file黎傾
當人傻
本來就係大雜燴加強版
VR點都好過喺screen睇啦
視角跟頭、手指指3D rendering同你滑鼠督mon已經唔同體驗
unity都玩緊3d工廠,叫投資人落VR模擬工場睇又得

演唱會&球賽自由視角唔講,同場人數已經係好大優勢...
國際巨星開演唱會,同場過億人一齊睇
或者睇波自己friend圍內私家球場現場副本睇
大把服務任你玩
VR無咁易壞眼再講普及
https://www.youtube.com/watch?v=RiM0moNk74o&ab_channel=ArianaGrande
Ariana Grande已經講左元宇宙演唱會可以多好多野玩
https://youtu.be/O2W0N3uKXmo

我心目中既元宇宙

不過呢個都係based on舊技術
Meta琴日講既MR, live avatar, scan實物再calculate埋個physics
呢啲齊哂就真係可以ready player one咁樣
咪同10幾年前second life個concept一鳩樣
當年大學逼人玩second life
到而家都仲係sell乜鳩元宇宙概念
而且畫面一樣咁西
垃撚圾
second life無VR己經完全唔同玩法
2019之前邊個諗到全世界會變左work from home先係主流
呢條cancer搞臭曬Metaverse 個朵
唔係講咩VR唔VR
而家要加VR有幾難丫
問題係個concept
都仲係玩虛擬世界, 買屋買地、運作一個公仔avatar人生咁
有咩特別呢?

睇科幻片都叫有D啟示
衰衰地如果話係AR都好呀
甚至嚴格黎講做到輕便wearable嘅XR
先"應該"有資格叫做係元宇宙嘅基礎
否則根本係垃圾呃錢
Gaben 咪講
話元宇宙咪即係mmo
Quest pro咪你所講既XR
條片講fitness同future of work你睇左未先
https://www.ray-ban.com/usa/discover-ray-ban-stories/clp
Ray-ban同Meta出既wearable, 又係條片有
乜都唔知就話唔得, 笑死
連graphics、3D models都咁柒,你整到新科技show比大家睇先算

就好似一個火箭都未識整既國家,吹話過幾年會載人上火星

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞