用咗iPhone十鬆年想轉會

282 回覆
119 Like 192 Dislike
因為係呢度理性討論同講事實都只會俾人負評,講完又比人話 idog an狗,所以多數人都廢事哂時間

其實講緊 android /iphone 有某 d 獨家功能都係好多年前嘅事,
例如當年 iPhone 冇第三方地圖 app / 冇導航 / 冇第三方輸入法/冇多工/冇第三方 browser 令我開始雙修 android ,但呢 d 問題係近年 ios 都已經冇哂

相反 android 當年過機麻煩 ,中低階機反應慢,部機出完第一年就冇 update 之類問題都越來越少,所以兩者差異都越來越低。

至於令我唔會轉部 android 做大婆原因係:
1. iPhone / Apple Watch / Mac 整合無可取代
2. Android 冇一隻中文輸入法好用 (我用開 kaiboard)
3. Android 有 d 細位都係做得唔夠 ios 好 (例如部三叔隔72個鐘就要你入密碼先可以再用指紋,極度反智)

令我繼續買 android 原來:
垃圾 apple 一世都唔會出摺機

歡迎負評
都係手提啫
安全、順暢咪算
用落得apple做倒
另外根本就應該係壞先換機
年年換冇咩新野
都係3叔啦
想問d back gesture 有咩用?
你實際上點應用?
無用過Android做daily driver?
你可以試下...我就頂唔順

想買Android機玩 隨時可以架
s10+ 轉 iPhone 14Pro Max
睇落iPhone舊電細啲同埋慢充
但係舊電好長氣
諗住朝早出去打兩鋪機先做野
10點玩到12點仲有成8X電
冇得睇youtube google幾年
轉啦,轉過會更加堅定地返黎
3. 或者覺麻煩未到反智掛 換轉ios咁做相信變成注重安全
magisk lsposed
冇撚人想知你點解換機啊
你覺得係騙局咪唔撚好柒買囉
我就係唔柒買,問緊邊款an機好
Android可以customize back控制

以前係個screen底下有個back button (可customize back係左/右)

而家有gesture (大概android 10之後?) ,好類似ios個swipe back,但係就左右swipe都得
係universal既gesture,唔係ios上面咁,隻app決定用唔用
鍾意back button都可以整返出來

(multi-task基本上係iPhone X個控制方法既變化版,只係無iOS果個順滑)
當年同時用兩邊旗艦機
用an:屌 又疾又重又熱
用apple:屌 機大mon細叉電慢 又咁多限制 喱樣唔得果樣唔俾
得閒落舖頭撚下先
相機系統大量配件綁住就話啫 換部手機唔好講到終身大事咁好冇
拎一萬幾千行出街買就得 唔鍾意咪再換有幾難既事
用咩手機來來去用幾隻大路app 打機上網都唔會差得遠
聽人講唔會夠你親身感受好 你知呢度咩地方啦
終於有雙修人
An 機2年要換 唔換lag 硬
其實最煩係過資料
用左iphone一段時間,感覺俾佢控制左d習慣咁
驚用返android 唔係咁上手咁
不過最煩係身邊d朋友都係用iphone,一轉左android就變毒撚,冇得airdrop / share albums
我都想換返an機,但真係部部都伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞