[KPOP] K-POP 2022討論區 (52)

1001 回覆
2 Like 20 Dislike
屌,我認真啲睇啲設計,咁都算抄襲

首先個顏色根本唔一樣喎,彩演嗰隻紫係偏藍色,綠色都淺色啲,兩隻shade都唔一樣。如果因為係同一對色系就造成抄襲,咁其實都係得紅橙黃綠青藍紫粉啡黑白灰12色,是但揀兩隻色會撞開機率都唔低吓,而且相信以前都一定有其他album用紫綠

再講字體,key本album有成十幾種字體,其他人用咩字體你都可以搵到一個似樣嘅話人抄襲㗎啦。就咁攞個title嘅字體嚟比較,個s已經明顯唔同設計啦,所以係點睇得出係抄襲?

teaser就直頭弱智,個個萬聖節相關嘅mv都有啲咁嘅境㗎啦,rv個rbb都差唔多,你唔好話sm自己抄自己?橙字黑底都話抄

講抄襲sm離譜好多,抄到十足十都可以扮原創
Rocket Punch無份,唔洗睇
ONE FOUR THREE
I FUCK YOU!

Global Hottest award
Worldwide Icon
咁popularity 同listener choice有咩分別
/t

唔係係咪因為扑得野多
本身已經覺得佢個樣好似兒子
呢個角度仲似
融合咗男方傳輸嘅DNA
aespa抄襲關金起範乜撚野事呀?佢係aespa成員?
咪撚將sm旗下藝人捆綁曬一齊
早期出道嘅人都係被安排加入Kwangya wfc
金起範之前應有嘅版權sm都冇落返credit俾佢
sm都係賊 偷佢嘅野
佢嘅正規二專輯設計冇涉及任何抄襲issues
仲要因為特別創新上過兩次熱門
相反李彩演因為抄襲國民度高啲嘅人上咗兩次熱門
咁大爭議係因為要守護原創者嘅作品
佢有份決策專輯概念同設計 揀服裝揀歌 專輯內有四首歌參與填詞 甚至mv editing 唔再係用公司提供嘅方案揀題材出碟
就算係團活動 佢13年已經畫過正規三輯嘅合輯封面
出solo 絕對唔係一件左抄右抄就做到嘅事 佢由上年bad love完咗已經開始準備正規二 本身有諗過將bad love做正規二 但佢覺得準備得唔夠充足 所以變咗做迷你一輯
金起範個專輯都唔係萬聖節theme
佢鍾意美國七十年代至九十年代嘅恐怖電影同埋自己童年經歷先會有gasoline
最多勉強歸類做恐怖類嘅concept但又會有咁多巧合
mv teaser兩個境又似
再講自己google下萬聖節theme 會用咩色 又會用同色系相似嘅顔色嘅
https://twitter.com/keybuml0ve/status/1577954730147741697?s=21
airkit同gasoline logo similarity咁高
唔計你講個個s 中間加咗少少暈染色 同埋專輯名
點睇hush hour都係似金起範嘅正規後續 多過係李彩演出道專
Gasoline本來就冇相似嘅設計嘅 係獨一無二嘅設計 而家有人抄免費素材庫咪有類似嘅設計
講抄襲wm離譜好多 唔係同一個theme 都可以照跟
都廢時叫你驗眼 你直接申請需要眼角膜移植好過
[熱帖] Chuu:其實去年是沒有收入的...

上面tldr 可以skip
唔再覆咁大段野
廢時做zita哥 眼瞓大波妹嘅千字文同類
比唔上佢地咁有精力咁多時間係咁反駁對方
Blockberry 黑心企業😭
收嗲啦屌你老母
長文完未
【twi】速報!SM萬聖節:泰容扮演尼克,並表示“樹懶已有人選”….事態緊急

甚至因此上了四個熱趨:“樹懶”“那位兔子”“瘋狂動物城”“橘色頭髮”

殘疾人士歧視條例呢?
其實無結算,藝人點生活
港女Vivi點算
佢老母都幾有問題,個女入呢一行預咗辛苦,但咁難得12個人入面彈起接到咁多廣告,有汗出冇糧出,公司都已經虧待佢,做咁多嘢為自己又好,為屋企人又好,同個老母傾訴吓個老母淨係叫佢死頂連屋企人都唔安慰自己當個女係乜嘢
公司出錢(基本伙食),所以藝人繼續爭公司錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞