Kanye West 穿上「white lives matter 」出席時裝周,引來多名名人不滿及離場!

262 回覆
1580 Like 12 Dislike
Ching Chong matter
唔啱六色
N card revoked
你不如打啱啲字先

想support你都唔知點support
咱只穿侃爷同款
牛逼
右膠永遠鍾意將d野調轉黎講
BLM背後已經強調所有人都係人,唔去歧視某個種族嘅人,特別係黑人,因為喺美國黑人一唔比人結構性歧視

反而All live matter背後嘅邏輯係:白人歧視黑人,黑人反抗,但白人會話你做咩逆向歧視返我,咁樣其實好無恥
我都唔明只係matter
又唔係better
都唔知乜撚野
乜嘢人嚟?豬閪囉
唔去歧視所有人 又「特別」係黑人?
點解黑人寛鬆啲先 黃種人都成日俾人歧視
打到爆缸 推落列車軌死埋
乜撚野呀? 九唔搭八

你意思即係:

Black live matter 背後係all live matters

All live matter背後係white racist

你自己睇一次你唔覺好撚反智咩?

咁Asian 又點計呀?

用你個濕鳩邏輯,美國人應該係叫 non-white matters,唔係叫BLM
操你妈逼傻逼左胶

美國黑人幾百年黎都比人歧視,所以黑人受到嘅傷害係特別嚴重

其實BLM背後想講係所有人都平等,而唔係白人至上主義
edge xi
ASIAN LIVES MATTER
Asian未包咗係BLM背後代表嘅all live matters入面囉

其實要配合返美國黑人呢幾百年點比人歧視嘅呢段歷史去睇
收皮啦 唔講 white supremacist
有啲黑人都睇黃皮膚唔起
話你eat dogs eat cats drink boba
仲有 講歧視 indie同黃種人幾百年前
一樣俾東印度公司壓榨啦

Don’t talk shit
點解唔係all lives matter like Kanye wanna諷刺 but only black lives matter
Lick my yellow balls
本身上年個發起人已經俾人督爆攞啲錢買豪宅
宜家仲狗咬狗添

BLM發起人被爆狂掃房!豪擲上千萬購買白人區豪宅
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3497489
BLM變調斂財?基層組織控告GNF執行長私吞逾3億元捐款
https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4048330
Asian又點black呀?舊金山賣豬仔唔係歷史?

咁叫法政治上係完全唔正確

就係因為美國有黑奴歷史,先要更加提倡每一個種族都平等,少數種族要受保護

你1922年叫BLM我覺得好合理,2022年資訊咁透明都政治唔正確真係好垃圾
有事就攞blm做擋箭牌/get into favour
冇事就偷搶打劫
轉頭就歧視你亞洲人
其實你係真唔明定扮唔明?

BLM背後就係反對所有歧視,因為美國一直以來主要係黑人比白人歧視,BLM係有佢歷史背景同社會脈絡

而唔係硬套咩東印度公司落去
黑人著WLM定白人著BLM重要啲先
反對黑人著WLM係咪唔支持BLM先
賣豬仔未又係同白人有關,唔明點解唔屌白人,反而走去屌同樣係受害人嘅黑人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞