送左塊牛扒俾人,人地問我平時係咪切咁薄

215 回覆
677 Like 21 Dislike
咁巴打有冇試過咁食 想像唔到係咩味
你都岸鳩 想拋書包都唔係咁
搞咁撚多野不如切厚啲,你估個個屋企都係米芝蓮餐廳個廚房
U say :亞洲人180g ,鬼佬300g佢就明
我覺得係樓主玻璃心
畢竟人地當你係friend 先同你吹水
even串你一兩句
都唔洗諗
屌你咩,你自己一開始已經預設要駁我做乜鳩
講解埋比你係work,出面有人去到咁盡,駁唔到就話我拋書包
講真,又真係薄咗d

就算喺香港食石燒牛,買最平嗰款套餐都厚過你嗰塊牛。
點燒
兩樣都試過
其實效果唔係話想像唔到咁誇張。你試嘅反應應該只會係 "嗯,原來係咁"

cryo-frying係極端例子。喺餐廳講求水準穩定先會去到咁盡

屋企自己煮嘅話,放塊扒喺冰櫃一陣先煎的確可以將個crust煎到好盡(脆咁滯),入面都唔會過熟。極度推薦

入冰櫃呢個step我認為好值得。完全無多餘功夫
外國人中意食扒果啲係中意起碼1截手指頭咁厚高火煎or燒5成熟外脆內軟咁,btw識幾個外國朋友都係咁

諗起呢個meme
到時記得po返係到
笑死 你咪講左家居嘅可以放冰櫃
我都會入冰櫃再煎 但有次柒咗雪太耐 硬得滯有啲位sear唔到
建議將塊扒用一張保鮮紙包起(防止黐住),
夾喺兩隻平滑嘅碟/盤中間
咁樣雪嗰陣就確保塊扒兩面都平滑,
煎嘅時候就冇凹凸位sear唔到
人哋兩條友你俾一塊佢點吃
通常冰半個鐘頭乜都夠(冰櫃係run緊計)

你慢煮完有冇用廚房紙巾抹乾?
pat-drying係要抹到乾晒,手指掂落係乾身
如果冇嘅話
你嘅問題就係慢煮完,塊扒攞出嚟勁多汁
D汁連埋塊扒放冰櫃喺外層結冰

到煎嗰陣就會浪費時間同熱力去溶解外層肉汁->蒸發水份->最後先有得煎香。去到呢步入面已經開始過熟
你咁嘅情況多數係:
一係塊扒出嚟無抹乾

一係個pan唔夠熱+唔夠油

我估後者居多,試吓勇敢D將個pan用大火燒到勁熱(出煙),先落油落扒
咁撚串
下次直情拎把斧頭劈佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞