送左塊牛扒俾人,人地問我平時係咪切咁薄

215 回覆
677 Like 21 Dislike
話說早幾個星期前,同個外國同事傾計
我同佢交換左d dry aged 心德

佢發現我對牛扒有少少認知後,有一日佢冇端端拎左兩塊煮熟左既牛扒俾我啦,係兩塊係一舊tri tip切出黎既牛扒

咁我早排咪買左舊m7 和牛,咁我咪俾左下面呢塊俾佢,咁我切左185g,咁咪俾佢試下味

佢同佢老公試完之後,佢都同我講好好味

咁上個星期,佢老公就拎左我電話,同我text咗好多,我share左好多牛同dry aged 既野俾佢,咁佢就邀請我下星期日過去食飯,叫我帶d牛扒去佢到燒

咁早幾日,佢就話係係下星期日見面前同我傾個電話

咁又傾咗d關於牛既野,然後又問我想唔想帶個人去

跟住佢話自己講咗個steak academy, 有certificate ,佢話對果d溫度控制,煮法都有好專業研究

然後佢無端端問我 Do you always cut your steak so thin

我當下梗係同佢講唔係,但收線後諗一諗,我本身諗住俾少少係試下,點知佢咁串,搞到我好似好核突,送咁少俾人

大家覺得我問題定點?定下次送禮只可以送斧頭扒?
抵啦
我反而覺得佢係真心想同你討論

牛扒要切幾厚燒先係最正
咁串,即刻答佢 oh it's pretty generous for a size of a sample
送隻牛
的確有啲核突,應該直接講諗住試吓先咁

答佢 Thin like my meat down there
直接如佢講: you want more? Buy it yourself
agree 我覺得佢想研究切幾多先正
樓豬小人之心
唔洗問,斧頭扒 城仔你都唔只在咁既小事
豪比佢
最緊要型同威
想食..
同佢講thin先好味
真 明明就好正常既討論
普通咁問一問
通常我一送就係成隻牛咁送
垃圾澳洲假和牛,狗都唔食
可能只係直男討論啫

你答佢係呀,用欖油醃完幾薄煮完都好tender,再交流第二樣技巧囉

觀察下佢其他位都咁mean咪當返普通至陌生朋友囉
我知佢鐘意牛,可能我諗多左,人地真心討論
樓豬係
唔想身邊人覺得我好似好市儈咁
答佢
I go to school by bus
城非
攞件斧頭扒打鳩佢
你緊係即刻拋下佢
話你研究過覺得d扒要切到XXmm既厚度出黎既口感先係最好
我係咪識你,你好似我d frd, 你講得好好
咩都假,最緊要型同威
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞