求救 - 巴打可唔可以介紹物理治療比我, 痛苦到想咬人

178 回覆
16 Like 0 Dislike
我腰椎唔知乜事, 腳痺, 睇完醫生, 照到輕鬆骨刺同退化, 比左消炎, 就做物理治療

做完會好D, 坐耐左又痺, 拉筋又好D, 又唔係個個動作啱, 有D拉完重痺, 訓醒又好似好番晒, 坐耐左又痺...............無間輪迴..........痛苦到想咬人

物理治療又唔詳細問症, 禁完, 邊到痛就超聲波, 電下, 又唔教運動, 都唔知係咪個個咁, 我想轉好D物理治療睇, 有冇巴打介紹下..........(救人一命勝造七級浮屠)
介紹來, 我為你念佛祁福, 好人有好報............

https://lihkg.com/thread/3161619/page/1
試下O2 wellness ray, 出面啲用機physio 基本上接近全部都無撚用。個陣後腳跟發炎,打左成個月沖擊波都無用,結果要用prp
你有冇MRI 放上嚟睇吓
多謝巴打, 講下詳情..

其他巴都比下意見, 點運動都十分好
X-RAY 睇到, 聽日到手......到時PO
你可以試下stretch 啲back muscle 先
有冇做child pose
似神經有事喎
有..........

不過做DOWN DOG 同COBRA 後好似重痺左

最好效果依個動作
係骨刺責住神經, 定神經系統問題 ?
你依家有麻痹 9成9 有nerve root impingement
你單邊定雙邊腳痹?
骨刺唔好做cobra
前者
右腳勁啲,左腳少少
明白
Okay 應該兩邊nerve root impingement
佢有冇幫你做牽引?
我覺得你依家做住的gentle啲嘅exercise 先
做吓pelvic tilting strengthen core 先
Unload lumbar spine 先 好啲再progress 上去

同埋唔好坐噤耐 坐到差唔多就起身行吓/攤喺張床度
休息吓
無, 我未到咁地步
多謝巴打
轉物理治療點睇 ?
巴打點睇吊單槓 ? 有人話好, 有人話唔好

如果用LEG SUPPORT, 座低身, 拉住, 都係拉直, 又唔食晒力
如果未有醫生搵到,可以去下d 溫水池做下伸展先。
應該會明顯舒緩到。

長時間嘅治理都係需要浸水,係水入面先可以放鬆到d 肌肉。

利申:我以前係誤診 坐骨神經痛,但原來係B27

不過我哋唔係痺,係發炎。
希望浸水對你應該都有幫助啦
係水列浮起伸直?
好神秘,啱啱慢行1K左右,出完汗,右腳(嚴重)有一種清涼水通過咁,跟住痺冇左9成

真係衛斯理小說,神秘的病
唔識物理治療
但祝樓主快啲好番
運動唔好笠亂做 如果係啲腰椎壓住神經線做cobra會仲嚴重左
好睇啲症狀係邊個direction specific d
當然你話做pelvic tilt果啲都冇咩害(如果做得啱)
physio用機一律都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞