求救 - 巴打可唔可以介紹物理治療比我, 痛苦到想咬人

175 回覆
16 Like 0 Dislike
巴打有知邊間好?
點知係b27

之前扭親手腕
無意中係google搵到佢
膽粗粗whatsapp佢試下
佢人好nice,好認真,又唔會dum症
真心推薦
吊單槓 效果類似traction
但係你牽引機都未做過 所以我覺得你唔好
Traction 做錯可大可小

慢慢嚟 你依家做住先
1.strengthening core - pelvic tilting
2.Stretching - back muscle (child pose/massage ball)
3.多啲轉姿勢

4.搵個好嘅PT 睇睇佢。
最緊要有心機,唔係電兩電
留名
我坐骨神經痛又長短腳
每日都好痛苦
做gym兩邊發力又唔平衡 愈練愈衰
睇過物理治療 中醫 西醫 脊醫都係咁
而家靠拉筋頂住檔先
巴打幾錢次
I know that feel bro
試吓去荃灣南豐中心 倍康物理治療

6,7年前我椎間盤突出引致坐骨神經痛
一開始最嚴重時 痛到行唔到 坐唔到
最後睇倍康+ 睇專科食西藥 先好番

做物理治療師教既動作 真係有效既 睡前做第二朝起身係會鬆啲冇咁痺
我果時手腕每次750
呢啲其實唔係exactly個diagnosis 都要搵背後嘅原因
出左身汗Warm up完冇咁痺都唔算好出奇
Increase core temperature 之後有啲muscle relaxation effect
另外就係有嘅痛症會俾Autonomic nervous system影響 都有關係
搵片拉下梨狀肌會舒服好多,要keep住拉,買個引體上升架,凌空吊直個人拉鬆個背脊
message ball 係咁 ?
雖然留言嘅建議幾make sense 但係你睇物理治療師之前都唔好試住 始終佢地無真係睇過
係咪教埋姿勢同康復運動?
Samson physio 係旺角,專門針對腰痛既物理治療,巴打可以去睇下,佢個名叫許傳芳 Samson Hui
人人都有骨刺同退化, 瞓醒冇事坐有事即係腰椎壓住,high到神經線就癥狀出現, 瞓低冇壓住先然冇事; 不過巴打只係痺唔係痛已經好好彩。
神經痛唔似拉傷擦傷, 你唔會知幾時好番, 點解好番(唔壓住唔high到咪好番, 但黠解突然冇high到醫生又答你唔到, 定high下high下習慣左自我修複令痛/痺嘅感覺消失?)

可以試下針灸, 絕對可以舒緩神經痛, 唔治本都治下標, 當比錢買時間比自己慢慢好番。
自己試過坐骨神經痛, 醫生/PT叫你做excercise真係嘥鳩氣...
個人感受, 拉筋/做運動對神經痛冇作用。
唔知點形容, 坐骨神經痛引至嘅腳痛, 用力大大步行路, 好似有少少舒緩作用, 但一停低一樣痛到仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞