求救 - 巴打可唔可以介紹物理治療比我, 痛苦到想咬人

178 回覆
16 Like 0 Dislike
用機可以做到止痛/facilitate tissue healing之類effect,算係一個輔助嘅功用
但無處理個cause (eg. posture/ repetitive over-loading/ muscles weakness/...),呢D就只會流於治標唔治本
所以電其實無問題,因為有d人真係痛到你唔同佢止咗痛先佢根本郁都郁唔到
但之後係合適嘅stage就一定要做返合適嘅運動先treat到個問題

呢個係小弟嘅見解啦,因為之前都見過唔少patient睇完d機鋪之後完全無好轉,但嚟我度淨係做少少手法同教返簡單運動就已經好返
can tg?
巴打係物理治療師?可以TG我頃下?
@wkcalvin888
@雲之水想鄉巴打, 可否TG, 請教下, 唔存在宣傳
@wkcalvin888
總結:
巴打提供Phsio如下:
O2 wellness ray 美式, 運動治療
Kinetic Phsiotherapy Centre 英澳系
倍康物理治療 - 張嘉慧 英澳系 - 政府出身
尖沙咀hksstc 美式, 運動治療
太古 AFTC 美式, 運動治療
Samson Physio 臻善針灸物理治療 英澳系 - 有用電
Kava Medical 英澳系 - 有用電

暫時:
運動以輕為主, 其他唔好亂做
pelvic tilting / child pose 為合

我會小心揀啱自己既, 所有留言巴打, 都係一種佈施行為, 做好事, 下次佛堂念經, 會為每位巴打唸經祁福......
打左去問,幾有心機答覆,應該一試
有冇問埋價錢
其實有冇邊間真係會同一時間物理治療只會睇你一個病人, 唔會睇15/30分鐘就去左第二度睇第二個病人
O2 wellness ray - 初次評估 (60 分鐘) 900 / 輕微痛症 (4堂)$3,200
Kinetic Phsiotherapy Centre -750 (1.5HR)
倍康物理治療 (摺左)
尖沙咀hksstc 900 (1.5HR)
太古 AFTC 美式 750 (1.5HR) 1個位750, 加位350
Samson Physio 臻善針灸物理治療 1個位8-900, 加位250-350
Kava Medical 英澳系 900 (1HR), 加電+300, 加手+500

終於去AFTC, 治療師唔開名
- 眼利, 有經驗, 一眼睇到我衰乜
- 1.5HR係買豬肉搭豬骨, 好多客, 成日等
- 教左運動, 嬌正運動
我係左右唔平衡, 壓到神經, 巴打點睇 ?
腰椎間盤突出 照mri
最選擇我,冇呃你
Thanks Bro, 做左3日嬌正運動, 係鬆D
都話1.5小時,有一小時係豬骨,半小時係豬肉-出真功夫
你自己諗
幾多歲巴打?
是/ 或者foam roller 都可以,都係幫你放鬆肌肉筋膜
巴打睇成點
巴打 可以pm你問你pt名嗎
都想試下去aftc睇 但我見有幾個pt 唔想揀錯
佢自己出來開左檔做熟客
我好番晒啦
你留tg,我比張新name card你
個收800一次,係大彿口,金鐘過啲
咁犀利 好返曬 恭喜巴打 好明白痛症嘅唔舒服 鄧你開心

tg: jeyvrk
多謝幫忙,而家我睇開嗰度都淨係做機
巴打send 左
寃豬頭自然有盟鼻菩薩,夾唔夾,睇自己命水
巴打send 左,
百貨應百客
寃豬頭自然有盟鼻菩薩,夾唔夾,睇自己命水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞