雙腳麻痺, 右腳嚴重啲,腰椎問題?

20 回覆
2 Like 0 Dislike
坐45-60分鐘會痺,起身向前灣腰拉筋活減七成
再坐再痺,訓低用毛巾墊高腰,訓半個爐退九成,訓一晚無晒
第日又來,只係痺,冇痛,十分苦惱,求經驗分享
睇完,照左,一個位骨刺,有輕微退化,人生已完
成日放銀包喺後褲袋 右腳成日痺
行下好七,八成,拉筋都會散麻痺,都係拉筋,屌下單杠啦,求巴打教路
我之前都係
做返gym
半年後跑到半馬
睇來運動先係出路,點做,做乜運動考起
53 正常退化?
睇咩科的醫生斷症?
唔好完全俾啲x-ray/ mri 影響自己 研究都做過好多 將啲冇徵狀同有徵狀嘅捉晒去照都係會出到有骨刺/退化之類
最緊要都係睇番啲clinical sign
就咁聽到似係腰椎影響 坐係到痺訓低冇野可以係因為關節負重多 而且關節係鐘意活動唔鐘意停係個位置太耐 你個情況向前又好啲 行或者訓低拗腰好啲 起碼唔似好classic 椎間盤突出/ spinal stenosis 之類 都唔使太擔心
不過腰椎好多時都係個受害者 好多人都係因為兩隻腳負重唔平均/做野鐘意靠一邊/ 呼吸pattern唔啱等等最後變到咁
Google back mobilisation exercise可以搵到一大堆相信都有好啲 如果你會做pilate強化肌肉分擔條腰工作都會好啲
不過有心想根治最好搵physio睇下啦
唔會好返,只有舒緩
未必係坐骨神經 , 好大可能係梨狀肌綜合症
有, 做左一次, 好D
成堆VIDEO, 邊個靠得住 ?
成日‘橋’腳?
其實如果同你講腰痛做呢個運動就好都係好籠統 始終冇assess過
如果你想簡單鬆下可以試下做少少pelvic tilting, lumbar rotation stretch, cats&dogs之類 因為你啲徵狀都係鐘意活動多啲 不過做完可能都係鬆啲一陣又差番 因為都唔知你邊啲地方真係有問題 希望你有好啲
所有人健康既人照左都有輕微骨刺/退化嫁啦
照完冇大事咪算,根本冇影響
照你咁講
每半個鐘提自己起身郁下.多D做運動咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞