求救 - 巴打可唔可以介紹物理治療比我, 痛苦到想咬人

178 回覆
16 Like 0 Dislike
但係唔痛個陣, 又冇恆心繼續拉。
現在肩周炎痛左一年都係冇恆心日日拉。
消炎真係好難NSAID同類固醇唔可以亂食
藥膏,藥貼有限用
超聲波消炎,我唔係好信
真係好頭痕
建議你搵個貴少少睇

一份錢一份貨

我以前都睇過好多唔同物理治療師

大部份都係呃飯食,唔識手療,冇用心聽你講野,唔教你復康運動,都係呃飯食

因為每睇一次佢都要時間去診療,半個鐘果d真係得啖笑
我無痛,係痺,困擾不過好驚惡化
又唔係咁講,機係輔助姐,唔代表用機就垃圾
不過唔教exercise嘅機鋪就算啦,去過第二間啦
依句我心聲,物理治療,個名都講係物理,唔係電療,用電唔用物理,係有啲過份
視乎唔同效果 部位 同程度姐
最重要係佢點樣解析個問題 再搵岩你既醫法
我睇過2間
2間都慢慢做 拖症
唔問佢都唔教做咩運動拉筋
其實物理治療嘅意思姐係唔用手術/藥物嘅治療
所以手法又好,運動又好,電/光/熱/冰/針/超聲波/....都係物理性嘅治療
不過直如另一位巴打所講,最緊要係個治療師有無assess然後treat你個cause姐
不如試下脊醫?不過,脊醫喺香港嚟講,爭議性好大,有人話係偽科學。我自己睇過一個幾出名既醫生,佢有個YouTube channel 你可以睇吓,可能會幫到你,叫Dr. Joe Wong。
之前腰痛去睇物理治療
每次比錢就係用部機電一個鐘
我心諗咁樣都得就冇人要健身啦
最終跟 Athleanx 啲片做好返
影片支援:
https://www.youtube.com/watch?v=FFBUdCFLhnw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞