老婆,你走咗已經兩年,

635 回覆
3171 Like 72 Dislike
我指我自己都新婚無耐
無諗過老婆唔係度會點

加油巴打
明白
連登有愛
呢套喊左
些下搵d興趣班去下 填滿自己時間 逼自己識下人
你依家即走仲自由啦傻仔
我都喊咗好耐
扮撚完未
加油 巴打 有咩可以上黎呢到分享 大家都會支持你
你呢啲人真係好撚可憐
撐住呀bro
好好活下去先係對佢最好既尊重
巴打加油
加油 頂住
Take care bro
冥婚?
撐住
加油巴打,你老婆一定想你開開心心
巴打撐住,多啲去探下佢,幫佢照顧好父母
其實分分鐘佢諗走個陣最擔心都係你,所以你都要振作
加油樓主
其實咁講啦,我唔理樓主真膠又好假膠又好戇膠都好,我只係諗如果我嘅鼓勵說話可以安慰到一個傷心嘅靈魂的話,我覺得都值得,如果你覺得我傻膠俾樓主玩假膠,我也不打緊,樓主開心就好,最起碼世上少一個傷心嘅靈魂,如果係假膠覺得咁樣好玩只係佢未試過真係失去心愛嘅人個種痛苦,但我就寧願選擇去相信都不願去傷害,有聽過一句說話,你能欺騙別人只因對方願意相信
呢套after life 睇完真係會有小小釋懷;
大概個plot 係男主角喪妻後大受打擊嘅生活。
故事無d 好cliche 嘅”睇開d la” 嘅濕鳩野,
反而好貼地哋描述一個頹廢嘅中年漢,
成個故事好平淡,但正正係咁平淡,所以個主角就好似現實生活中平常人一樣,令到觀眾嘅代入感好強。
例如佢會坐坐下梳化,突然間無表情地留眼淚; 佢會好憤世俗道哋屌身邊所有人;佢會經常係老婆墳前講心底話etc etc

所以我覺得”after life “唔係講緊佢嘅餘生,係講緊佢自己嘅生命已經隨住老婆死咗; ” after life”就係指佢喪偶後無咗生命嘅生命.

巴打,我都真心推介你睇
認同,無小朋友再娶唔算背離乜,英文愛的宣言講TILL DEATH DO US PAST唔係懶偉大,係真係有效力太太去左即係你的婚約責任完結,你太太在天有靈都會想你開心。

加油
堅強生活落去
由得佢地講啦
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞