老婆,你走咗已經兩年,

635 回覆
3171 Like 72 Dislike
樓主 聽下首歌叫 little talks
首歌講男主個老婆過咗生 得返佢自己一個係間大屋到
頭幾句歌詞你應該好有感受

Cause though truth may vary this
Ship will carry ours bodies safe the shore
講個故仔你聽

有 個 人 同 你 一 樣

從前 有一個男人因為妻子過身 兩年都未能放下失去妻子亦因此有抑鬱
有一日 個男人見一個心理學家時 個心理學家問左個男人一個問題
「如果係你死先 你老婆依家嘅生活會係點呢?」
「她一定好似我依家咁傷心」
「咁你知道 你依家係代替緊你老婆 去受你先死而自己在世為你傷心嘅苦難」
然後個男人就釋懷了!
因為個男人依家受嘅傷心已經有了意義 係一份犧牲嘅意義 佢代佢老婆受失去親人嘅苦
(呢個故仔 係一個出名嘅哲學心理學家講嘅 佢非常出名 係一個入過集中營死過返生嘅人: Viktor Frankl in his Man's Search for Meaning, p.135)

巴打 你代她受苦 你令她不需承受你現在嘅苦 就給予你現在嘅痛苦呢份只有你能承受嘅意義吧!
將佢嘅優點 在你身上彰顯吧 為自己和你代佢行嘅路賦予呢份意義!
保重!
加油巴打
巴打 加油
加油
前日我哥過咗身
佢約好咗一陣同我睇比賽㗎
條友應該係游狗打手
無問題,我到時問你爺爺尊姓大名
黎生?
佢見到你咁 寧願你去陪佢玩好過
Now wait wait wait for me please hang around
I’ll see you when I fall asleep
你係佢老婆契家佬你咪知囉
死人都笠綠帽

人哋第唔第二春自己有打算
關你班柒頭咩撚事?
以為自己邊位?
以為自己好正面?
三唔識七仲要搬人老婆出嚟講
“你老婆都想你有第二春”
有冇睇過john wick3

無論角色定演員講呢番說話都好有說服力
堅強
加油 巴打
雲加
希望伯母 RIP
多謝你嘅分享

BTW,我都3字頭啦
Someday you will move on hopefully

That doesn't mean your wife will be forgotten; it's just that you'll accept her being a part of your life in a different form

Because you know that she loved you, which can never be taken away

What is grief, but love persevering
生條傻仔出嚟
你老母都想見到你咁
一定想
又曲線助攻試當真?
巴打你老婆都會想你好好生活保重自己
佢見到你咁樣都會好難過
加油!
你屌人之前不如睇多次先啦…
上面位師兄叫我搵第二春 我問你又知佢老婆點諗喎
你咁火爆之前不如睇下自己係咪弱智…
little talks ok 我等陣聽吓
Thank you
加油巴打!
師兄睇下係咪屌錯人先啦…
連覆兩次

如果你連錯兩次真係家門不幸生你件弱智出黎
個心理學家講得幾好
2021年仲話追女神,10成10假
有,三集都睇曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞