ES NQ 期貨討論 (3)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
會唔會又好似尋日咁一巴車番上去呢
連你都入黎
今晚8:30岀失業金,聽晚岀飛龍
如果依家唔大彈 去到3400自然要彈 亦更好操作
雖然依家直落無乜點賺 但係好過又牛1重臨咁大夾 懷疑人生
見鬼妹過左黎,我又過嚟學下野
尋日個一巴都O Lun 左 收大大支針底,一半淡倉位係115-116都有D驚唔係講笑
邏輯黎講要套牛同時夾下雙底做淡的人
依家應該差唔多了 不過佢打算屠埋最後一次熊先再落亦吹佢唔脹
所以我都唔敢加倉 等佢真係夾到3850~3900 先分段入淡
至於雙底牛1論 繼續無視 依家係博fed轉鴿 但係如果大獲野未正式發生
股市根本無創新底 姐係仲加到息 fed點會無啦啦轉鴿
116 好容易ja wo, 依家都差幾十點only
唔得架炒飯巴
哩到唔可以話無視雙底牛1架
大忌黎架
最近兩次cpi前都會夾高左先
可以等埋先加淡
理9佢地 牛軍彈返去美股''認真''討論區
準備出jobless claims data
哇你又唔係睇牛一
又同個之前叫克己嘅連登仔同一陣線
你仲唔係之前牛牛個個克己於股壇?
死啦你又要比堆空氣狙擊
等大市穿前底先再理佢地 佢地睇牛1應該依家ALL IN 哂
十年一遇機會 唔係就姐係牛皮熊 同我地無分別
又輸啦
髀飯d錢我啊
週失業金超預期,
但唔覺得係升既有力原因
呢個數據一出 一棍都幾十點
完全諗唔明咩原因
fa撚
Sigh 美股只升不跌,睇黎要轉身做牛軍
差啲比佢夾走淡倉我都r爆頭
不過聽日好似先重頭戲?
應該早少少觀察熊市既走勢,同好淡力量既走向,咁就唔會犯7月尾個陣既錯誤,嘗試去摸頂,摸到又懷疑自己。

每一次跌浪都會消耗牛軍既購買力,每一次有short-covered既反彈浪都會洗走一批熊軍。 如果係第一浪既反彈,已經接近市場認同既合理價位,之後既跌浪會係浪底買入者平好倉套現居多,唔會再穿底出個higher low。

伸一隻腳出黎代表市場認未接近合理價錢,有新既空軍進場亦代表市場已經轉勢,下一次既反彈會係最長亦係最大,成交量代表energy proportional to (frequency)^2 同 (amplitude)^2, 時間愈短,升幅愈勁,唔會升穿第一個反彈浪頂,歷史數據睇最終唔會過27%。

係第一次跌浪底有平淡倉既力量,有借shorted covered 夾淡倉既力量,第二次既反彈再清洗一批空軍,直至撈底既人平好倉,浪底平淡倉既力量會再追多次底,第二次既跌浪開始。

到第二次跌浪結束後,死剩有流動現金既得番浪頂沽,浪底撈既人, 第三個浪duration同amplitude都應該較細,市場亦去到一個平衡點等大家重新再估價。之後出現就係大底,或者大跌。
因為多人領失業金即係憧憬就業市場唔強勁,
就業市場唔強勁就放緩通漲,然後就憧憬美聯儲會放慢加息
反而今日似重頭戲 收上20天線
聽日有機會爆上
但收十字或其他反而尷尬
巴打相同睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞